2024. március 29. - Auguszta

Az MSZP több körzetben visszalép az LMP javára

A szocialista párt több körzetben visszalép a Lehet Más a Politika javára - anélkül, hogy bármilyen pártközi megbeszélés vagy egyezség született volna. Azonban a Fidesz kétharmadát így is nehéz lesz megakadályozni.
2010. április 13. kedd 14:22 - HírExtra
A nagy dörgölődzés

Lendvai Ildikó tegnap bejelentette, hogy bármi áron meg akarják akadályozni a Fidesz-kétharmadot: „minden megoldásra nyitottak” ez ügyben. Mivel az LMP nem volt hajlandó tárgyalni erről - Hámori Hanna, az LMP szóvivője úgy fogalmazott, hogy a két párt közt egyeztetés, vagy megbeszélés „nem volt és nem is lesz” - így az MSZP az önkéntes és „nagylelkű” lépés mellett döntött. Vagyis az MSZP bizonyos jelöltjei visszalépnek az LMP javára, úgy hogy cserébe semmit nem kérnek, vagy várnak el.

Erről az MSZP különböző fórumai egész nap egyeztettek, és végül úgy döntöttek, hogy a szocialistáktól Avarkeszi Dezső, Hatvani Csaba, Bárándy Gergely és Szabó Zoltán lép vissza az LMP harmadik helyre befutott jelöltjeinek javára - ez a VI. a VIII: a XXI. kerületet és Zugló egyik választókörzetét érinti. (Azonban nem érinti például a 11. kerületet, ahol Molnár Gyula korrupciós ügyekkel megvilágított polgármester például Diószegi Ernő LMP-s jelölttel együtt maradt harcban.)  Indoklásuk szerint azért éppen ezekben a választókörzetekben lépnek vissza, mert ezekben az LMP az országos átlagnál jobban szerepelt és van esély arra, a demokratikus szavazók értik is a gesztust. A lépés első ránézésre kissé fura az LMP-nél egyenlőre jóval erősebb MSZP-től, azonban jobban átgondolva pontos politikai számítások húzódnak mögötte.

Arányok
Hatvani Csaba 26,05 százalékkal a főváros VI. kerületében végzett a második helyen a fideszes Illés Zoltán mögött, aki 48,63 százalékot kapott, harmadik helyen az LMP-s Kaszics Bálint áll 16,74 százalékkal. Szabó Zoltán 24,39 százalékot kapott, ellenfele a VIII. kerületben a fideszes Fónagy János, aki 46 százalékon áll. Itt az LMP-s Moldován László 15,58 százalékot ért el. Bárándy Gergely 28 százalékos első fordulós eredmény birtokában léphet vissza az egyik zuglói körzeten, ahol a fideszes Papcsák Ferenc 46,49 százalékon, az LMP-s Várnai László pedig 15,98 százalékon áll. Avarkeszi Dezső 28,69 százalékos arányt ért el a XXI. kerületben. Ott a fideszes Németh Szilárd (43,96 százalék) és az LMP-s Hudák János (14,27 százalék) között dőlhet el a verseny, ha a szocialista jelölt visszalép.
 
Miért?

Az MSZP számára ezek a választókörzetek már elvesztek: ha az LMP pártilag vissza is lépne az MSZP javára, szavazóik nagy része nem tudná legyűrni az undort, ami szavazófülkében az MSZP-t megpillantva jönne rá, így az ikszet inkább valamelyik szimpatikusabb párta húzná - vagy egyszerűen el se menne voksolni. Hasonlóan vannak vele az MDF-es szavazók is, és a szocialisták a passzívok további aktivizálásban sem reménykedhetnek, hisz az eddigi kampányukkal kimerítettek minden lehetséges „veszélyforrást”.

Azonban az MSZP szavazók annyira rettegnek a Fidesz kétharmadtól, hogy bárkire átszavaznak - főleg ha a párt is ezt mondja nekik. Hasonló véleményen van a HirExtra által megkérdezett Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet elemzője is: „Az MSZP törzsszavazói nagyon tudatosan választanak és nyomon követik azt, hogy milyen információkat hallhatnak”. Tehát meghallják a párt hívó szavát, és sokan úgy is fognak cselekedni, ahogy párt mondta nekik.

Ráadásul az MDF szavazóinak nézeteihez is az LMP áll a legközelebb, így a második fordulóban főleg ők számíthatnak a kiesett fórum híveinek szavazataira. Sőt, a további mozgósításban is ők reménykedhetnek a leginkább, hisz sokan azért nem mozdultak rá a fiatal ökopártra, mert nem látták esélyét a bejutásának - az összegyűjtött hét és fél százalék azonban alaposan rácáfolt erre.

Berántani balra

Azonban ez a gesztus igen rosszul jöhet az LMP-nek: ugyanis az MSZP szavazatokkal együtt sincs sok - igaz immáron legalább van már számba vehető - esélyük az egyéni körzetek elhódítására, ez a gesztus viszont sokak számár „berántja őket balra”, és összemoshatja őket az MSZP-vel - támogatóik számára a párt legnagyobb eredménye pedig a középen haladás és a függetlenség.

Belső pletykák szerint pedig ez azért is probléma, mert sok Fidesz szavazó nyilatkozott úgy, hogy amennyiben csalódik a narancsos ligában, már az önkormányzati választások alkalmával jön át az LMP-hez - a szocialistákkal való összemosódás viszont egyből elvágná ezen leendő támogatóktól a pártot.

Egyesek szerint az MSZP egyszerűen megpróbálja gondolatban „magához kötni” az ifjú zöldpártot, amivel rövid ideig erősebb lenne, hosszútávon pedig az LMP halálát okozná - ahogy történt az az SZDSZ-el is. Az MSZP ezen szándékát bizonyítja Vasali megállapítása is: „Az LMP folyamatosan tesz ajánlatokat, gesztusokat az LMP felé”. Mások ezt a húzást úgy fogalmazzák meg, hogy „ha valakihez szart dörgölnek, akkor az büdös lesz, akkor is, ha nem akarja.”

Karácsonyi Gergely, a párt kampányfőnöke a HirExtrának úgy fogalmazott, hogy se nem örülnek a gesztusnak, se nem utasítják vissza „ez az MSZP saját döntése volt.”  Az LMp szerint "a bejelentett visszalépések egyébként alkalmatlanok a Fidesz kétharmados többségének megakadályozására, így alapvetően kommunikációs lépésnek tartjuk, melynek a célja a kialakult helyzet felelősségének az LMP-re hárítása."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását