2024. április 28. - Valéria

MSZP: "Minden megoldásra nyitottak vagyunk"

Lendvai Ildikó is tartott egy láthatólag kétségbeesett sajtótájékoztatót, amelyben nem reagált ugyan érdemben Orbán Viktor szavaira, de a fennmaradt választókerületekben közös „gruppenre” hívott mindenkit a narancsos liga ellen.
2010. április 12. hétfő 16:59 - Pásztor Balázs
„Az MSZP nem ellendrukkere, hanem biztosítója a jó kormányzásnak.” - kezdte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke fél négy után jó pár perccel, az Orbán Viktor felszólalására válaszképpen megszervezett sajtótájékoztatót. A szocialisták pedig úgy látják jónak a kormányzást, ha a nép tudja, hogy hogy a kormány mit tervez tenni. Ezért jelöltjeik azon körzetekben, ahol a Fidesz már nyert, nyílt levelet írtak a narancsos liga ottani képviselőinek, hogy hozzák nyilvánosságra programjukat. Sőt, Lendvai szerint maga párt is tisztázhatná, hogy mit akar: például újabb gödröket ásni, vagy a fejlődés útjára lépni?

Bármit, bárkivel, kivéve a Jobbikkal


A nyugdíjasok és nagycsaládosok érdekeinek citálása után rátért a lényegre: a párt szerint nem jó, ha egyetlen párt gyakorol kétharmados többséget, így mindent megtesznek azért, hogy a Fidesz „ne élhessen vissza a túlhatalom eszközeivel.” Ehhez arra van szükség, hogy azokban a környezetben, ahol lesz második forduló, ne csak a szocialista szavazók támogassák őket, hanem az otthon maradottak, az MDF-es, sőt az LMP-s szavazók is - érvel a politikus. Lendvai ráadásul igen sok időt töltött eme utolsó erőnek, és szavazóinak meggyőzésével:



Elmondta, most hogy pártjuk már biztosan bejutott, és komoly ellenzéki erő lesz, el kell dönteniük: „lehet-e más a politika úgy, hogy Orbán Viktornak teljhatalma van?” Ha válasz nem, akkor az MSZP-t kell támogatniuk - deklarálta. Ugyanakkor a pártelnökasszony azt is kifejtette, hogy „minden megoldásra nyitottak” annak érdekében, hogy nyolc választókörzetet ne a Fidesz nyerjen (és ezzel ne legyen meg nekik a kétharmad) - akár még is ők is visszalépnének az LMP javára. Azonban újságírói kérdésre kitért arra is, hogy a Jobbik segítségére nem tartanak igényt, hisz „nem gyakorolhat demokratikus kontrollt az, aki maga nem demokrata.”

Lendvai - szintén újságíró kérdésekre - azt is kifejtette, hogy ha nem lesz kétharmada a Fidesznek, akkor ők konstruktívak lennének a régóta esedékes, 2/3-os kérdésekben. Beszédében megvédte Mesterházy Atillát, szerinte kitűnően szerepelt a kampány során. Azt elismerte, hogy a választások lezárultával lehetséges lesz a személyi kompetenciák levonása párton belül, ám sem cáfolni, se megerősíteni nem kívánta, hogy következő tisztújító kongresszuson újra indulna az pártelnöki címért (ígérete szerint csak a választásokra vállalta el a tisztséget).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását