2024. május 18. - Erik, Alexandra

Választás 2010: a 25 százalék felé

A választásra jogosultak 24,78 százaléka, 1.979.854 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 11 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
2010. április 11. vasárnap 12:10 - HírExtra


12:25 Morvai Krisztina is az urnákhoz járult

Leadta szavazatát Morvai Krisztina a 2010-es országgyűlési képviselő-választás első fordulójában; a Jobbik Magyarországért Mozgalom köztársaságielnök-jelöltje a budapesti XII. kerületben voksolt vasárnap délelőtt.

12:15 A voksok megsemmisítését kérték

A délig leadott voksok megsemmisítését kéri az a képviselőjelölt, aki vasárnap délelőtt törvénysértés gyanúja miatt már tett bejelentést a baktalórántházi választókerületi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságnál.

A képviselőjelölt eljuttatta beadványának másolatát az MTI-hez is. A dokumentumban a jelölt azt írta: "...mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért (...) 12,00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat".

A képviselőjelölt újabb települést nevezett meg a beadványában, Székelyt,, ahol szerinte tiltott választási névjegyzék alapján nyilvántartást vezetnek a szavazó állampolgárokról. Hasonló ok miatt ismét megemlítette Kemecsét is.

Korábban a képviselőjelölt szervezett szállítást jelentett be a választókörzetből Baktalórántháza, Nyírjákó, Kemecse és Rohod településekről, ahol állítása szerint gépkocsival vitték szavazni az embereket, és nyilvántartás alapján vezetik, ki voksolt már és kit kell később az urnákhoz elvinni.
Az MTI munkatársa az ügyben megkereste a baktalórántházi választókerületi bizottságot, de a testület - mivel ülést tartott éppen - vasárnap délben nem tudott információt adni a beadványok sorsáról. A területi választási bizottság pedig vasárnap délután 14.00 óra után ülésezik majd a nyíregyházi megyeházán.

11:50 Csaknem huszonöt százalékos részvételi arány


A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 27,6 százalék, ami 83.611 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 21,72 százalék, ebben a megyében 95.646-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 24,25 százaléka, 326.003 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka voksolt 11 óráig.

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását