2024. május 8. - Mihály

Izgalmas árverés készül

Számos könyvritkaságot sorakoztat fel a Pastinszky Antikvárium csütörtöki árverése, amelyen a legdrágább, 600 ezer forintról induló tétel Pápai Páriz Ferenc Pax Corporisának első kiadása.
2010. április 10. szombat 16:43 - HírExtra
"Az emberi Testnek belső Nyavalyáinak Okairól, Fészkeiről, 's azoknak Orvoslásának módgyáról való Tracta ." magyar nyelvű, 1690-es első kiadása nagyon ritka, az elmúlt száz évben csak kétszer szerepelt árverésen.

A barokk kori helytörténetíró, Szirmay Antal több munkája is megtalálható az árverésen, ezek közül a legizgalmasabb egy eddig ismeretlen kéziratos könyv Zemplén vármegyéről, amely "a vármegye fő és alispánjait, és azoknak tetteit öleli föl, 1214-1711-ig". A nagy méretű, kézírásos kötetet a szerző 1780-as sátoraljaújhelyi datálással Pálffy Károly grófnak ajánlotta; 300 ezer forinttal ez az aukció második legdrágábban kínált tétele.

Gyűjtői darab Dóczy József 150 ezer forintról induló háromkötetes földrajzi munkája, az Európa tekintete, amely címével ellentétben "a Föld kereksége többi részeit" is bemutatja úgy, ahogy azt 1830 körül látták.

Az aukció különlegessége két kódextöredék, egy párizsi, 1230-40 körüli, latin nyelvű ószövetségi részlet 60 ezer és egy itáliai Breviárium-töredék 1465-ból 40 ezer forintos indítással.

Királyi levél

VI. Károly király 1706-ban Barcelonából levelet intézett testvéréhez, I. József magyar királyhoz egy nyugdíjas kamarai számvevő érdekében. Az uralkodó saját kezű üdvözletével és aláírásával ellátott, fekete viaszpecsétes levelet 40 ezer forintról lehet licitálni. Gróf Nádasdy Ferenc országbíró 1662-es levele I. Lipót magyar királyhoz 80 ezer forintról indul. 30 ezer forintot kérnek V. Pál pápa 1612-ben kelt leveléért míg a nyitrai káptalan 1543. október 30-iki keltezésű, zálogüggyel kapcsolatos tanúsítványát 50 ezer forintról indítják.

A történelem iránt érdeklődők licitjeire számíthat a szintén ritkán felbukkanó Magyarországi török kincstári defterek (adólajstrom) vagy a Magyar történelmi emlékek kötetei. A periodika-gyűjtők indulhatnak harcba 30 ezer forintért a Mercur von Ungarn 1787-es, bőrbe kötött, hat díszes füzetéért és az ugyanennyiért kínált 1727-es, címlapján Sopron látképével díszített kalendáriumért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását