2024. május 16. - Mózes, Botond

Sikert arattunk Belgrádban

Hatalmas sikert aratott csütörtök este Belgrádban a Budapesti Fesztiválzenekar az idén már negyvenedszer megrendezett Belgrádi Zenei Fesztivál, a Bemus keretében.
2008. október 10. péntek 06:37 - Hírextra
Az együttes Fischer Iván vezényletével Beethoven IV. szimfóniáját és Gustav Mahler Dal a Földről című, zenekarra és két énekhangra írt monumentális művét adta elő. Ez utóbbi két szólistája Christianne Stotijn holland mezzoszoprán és Robert Dean Smith amerikai tenor volt.

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója is elégedett volt a hangversennyel. Mint az MTI tudósítójának elmondta, Mahler remeke mindig meghatja a közönséget, a hangszeres művészeket és az éneseket, s ezt a felemelő hangulatot lehetett érezni a belgrádi hangversenyteremben is.

A BFZ egy hosszú turné végén, London, Manchester, Birmingham, Párizs és Brüsszel után érkezett Belgrádba, de játékán sem a közönség, sem a zeneigazgató nem érzett fáradtságot. Fischer Iván a fogadtatásból azt szűrte le, hogy a belgrádi közönség nagyon hálás, nagyon szereti a zenét. A szerb főváros legpatinásabb hangversenyterme pedig talán vizuálisan nem szép, kopottas, de "nagyon jól szól, s nagyon kellemes benne zenélni".

Az október 3-a és 17-e között zajló Bemusnak idén a magyar együttes az egyik legkiemelkedőbb vendége. Rajta kívül olyan nagy hírű művészek szerepelnek a fesztiválon, mint Mark Gorenstein, az Oroszországi Föderáció Állami Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, aki hegedűsi pályáját otthagyva Magyarországon, a MÁV Szimfonikusoknál kezdte el zenekarvezetői karrierjét, vagy Johannes Moser német gordonkás, és a fenegyerek David Garrett hegedűs, aki Bach szonátáitól és partitáitól a Monti-csárdásig mindent művészien játszik, alaposan felborzolva a zenekritikusi kedélyeket.

A Fesztiválzenekar a csütörtöki hangverseny előtt három évvel járt utoljára Belgrádban, s már megkezdődtek a tárgyalások egy újabb fellépésről, amely Fischer Iván zeneigazgató szerint - tekintettel az együttes sűrű programjára - körülbelül három év múlva valósulhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását