2024. május 2. - Zsigmond

Blueslegendák Budapesten

B. B. King július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet, a blues veteránja One More Time című turnéja keretében érinti Budapestet. A koncert első részében Susan Tedeschi amerikai kortárs bluesénekesnőt hallhatja a közönség.
2009. július 11. szombat 12:39 - HírExtra
A blueslegenda, aki pontosan két hónappal budapesti koncertje után ünnepli 84. születésnapját, dániai, németországi, hollandiai koncertek után Prágából érkezik, s Bécsbe utazik tovább. Akárcsak két éve, most is azt ígéri, hogy búcsúzik Európától.
Az 1925-ben született gitáros, énekes és szerző 1996-ban és 1997-ben szerepelt a Budapest Kongresszusi Központban, másodszor Tátrai Tiborral, emellett amerikai katonáknak is játszott a taszári támaszponton.

B. B. King 15 Grammy-díjjal büszkélkedhet, a legutóbbit One Kind Favor albumáért idén kapta. A rock and roll és a Grammy halhatatlanja, a Blues Foundation életműdíjasa, 1990-ben George Bush amerikai elnök is kitüntette. Harmadik a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosának listáján; gitárjait Lucille-nak nevezi.

B. B. King unokatestvérétől, Bukka White blueszenésztől tanult gitározni. Zenészkarrierje a ,40-es években kezdődött: szerepelt Sonny Boy Williamson rádióműsorában, saját programja volt a WDIA rádióban. Eleinte a Beale Street Blues Boy nevet használta, ezt Blues Boy Kingre, majd B. B. Kingre rövidítette.

Az ,50-es évektől jóval több mint 50 albuma jelent meg, egyik legkedveltebb a Live at the Regal. Leghíresebb dalai a listavezető Three O’Clock Blues és a You Don,t Know Me mellett a Please Love Me, a Sweet Sixteen, az Every Day I Have The Blues, a The Thrill Is Gone és a Payin' The Cost To Be The Boss. Platina- és aranylemezek sorakoznak gyűjteményében, dalai 74 alkalommal kerültek a Billboard listáira. Készített lemezt Eric Claptonnal, fellépett Ray Charles-szal, a Rolling Stones-szal, Ike és Tina Turnerrel, a U2-val, idén Londonban John Mayall-lal.

B. B. King zenéje ötvözi a tradicionális bluest, a dzsesszt, a szvinget és a popot. Példaképe T-Bone Walker, Lonnie Johnson és Blind Lemon Jefferson. Játékstílusa hatott Eric Claptonra, George Harrisonra és Jeff Beckre, technikája iránymutató a mai rockgitárosok számára. Tavaly nyílt meg múzeuma Indianolában.

Az előtte fellépő 38 éves Susan Tedeschi 13 éves kora óta gitározik, tíz éve ismert zenész és szerző. Koncertezett B. B. Kinggel, Buddy Guy-jal,, Taj Mahallal, John Mellencamppel és Bob Dylannel.

B. B. King budapesti koncertjét a Showtime Budapest szervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását