2024. április 19. - Emma

Ismét koncertezik az Európa Kiadó

Ismét koncertezik az Európa Kiadó, a hazai underground zene meghatározó szereplője; az együttes május 28-29-én két koncertet ad a fővárosi Gödör Klubban, Menyhárt Jenő, a csapat vezéralakja emellett április 12-én hétfőn szólóban is fellép ugyanott.
2010. április 10. szombat 07:01 - HírExtra
"Az elmúlt másfél évben egy darabig Magyarországon dolgoztam a Greenpeace-nek, majd három hónapig Új-Zélandon, ahol korábbi amerikai munkámhoz hasonlóan a környezetvédő szervezet utcai embere, agitátora voltam. Amerikában, ahová korábban kiköltöztem, ebben az időszakban csak rövid időt töltöttem, különböző okokból itt ragadtam Budapesten" - fejtette ki Menyhárt Jenő az MTI-nek adott interjúban.

Az énekes-gitáros elmondta, hogy Másik János billentyűssel és Víg Mihály gitárossal trióban adtak néhány koncertet az elmúlt hónapokban, és ahhoz némileg hasonló lesz, amit hétfőn egy szál elektromos gitárral előad majd a Gödörben, Egy kis tábortűzi zene címmel.

"Először nemet mondtam a felkérésre, mert soha nem játszottam még közönség előtt egy szál gitárral. Akusztikus gitáron nem is nagyon tudnék játszani, feleségem viszont buzdított, hogy elektromos gitáron nyugodtan felléphetnék.

Azt gondoltam ki, hogy az egész akkor lesz nekem is érdekes, ha az est során zeneileg végigmegyek az életemen, de nem saját számokat fogok játszani, hanem a hatvanas évektől kezdve különböző korszakaim jellegzetes dalait, magyar és angol nyelven vegyesen. Azért döntöttem így, mert szerintem nem lenne túl érdekes régi Európa Kiadó-dalokat elgitározni" - mondta Menyhárt Jenő.

Az Európa Kiadó 1981-ben alakult a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból. A zenekar 1983-ban leállt, majd két év szünet után folytatta; szinte minden évben új koncertprogrammal álltak elő. Sok tagcserén mentek át, játszott velük két kultikus gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is - az elmúlt két évben mindketten elhunytak.

Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik - elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Menyhárt Jenő 1994-ben az Egyesült Államokba költözött, azóta az Európa Kiadó "hibernációban" van. Időnként azért fellép az együttes, legutóbbi koncertjük 2008 szeptemberében volt.

"Több mint másfél évtizede igaz az Európa Kiadóra, hogy akkor aktív, ha a tagjai ezt akarják. Most is ez történt, egyre több helyről vetődött fel az igény egy koncertre. Csak néhány koncertről van szó, a többé-kevésbé állandó repertoárunkból fogunk játszani.

Új számok nincsenek, ehhez sok feltétel együttes meglétére lenne szükség, mint például ihletettségre, ráhangolódásra, ami belőlem régóta hiányzik" - fogalmazott Menyhárt Jenő.

A májusi koncerteken a Gödörben Menyhárt mellett Kirschner Péter fog gitározni, Kiss László játszik basszusgitáron, Másik János és Varga Orsolya szintetizátoron, és egy új ember, Gyenge Lajos lesz a dobos. Az Európa Kiadó legutolsó felállásának dobosa, Magyar Péter közreműködő lesz, amit Menyhárt azzal indokolt, hogy "a mostani helyzetben ez volt a mindenki számára legmegfelelőbb megoldás".

Az Európa Kiadó utoljára öt évvel ezelőtt jelentkezett kiadvánnyal, az A38-on tartott koncertet tartalmazó DVD-vel. Menyhárt szerint a közeljövőben sem várható új anyag.

A frontember tavaly töltötte be ötvenedik életévét, az Európa Kiadó pedig 2011-ben lesz harminc éves. "A kerek évfordulók számomra nem jelentenek sokat. Ezek valahol absztrakciók, jelzések, hogy az ember hol tart a történetében. Ha úgy alakul, hogy valami miatt érdekes és izgalmas lesz csinálnunk valamit, megtesszük, de hülye ürügynek tartom csak azért, mert jubileum van.

Az Európa Kiadó egy elbontatlan helyzet, ezért nem is fontos, hogy sokat játsszunk. Annak idején erősen a jövőbe tekintve csináltuk a zenekart, és időnként nézegetünk vissza a múltba" - jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a könnyűzenét hosszú évek óta nem követi. Szerinte a rock and roll nyelvén "már egy ideje el lett mondva, ami azon elmondható", így mint kommunikációs forma már nem érdekli. Menyhárt Jenő szerint az sem biztos, hogy ha valami új dolog eszébe jut, azt Európa Kiadó név alatt valósítja meg.

Úgy tervezi, a nyár vége felé, legkésőbb év végén visszamegy az Egyesült Államokba. Mint mondta, lehetséges, hogy továbbra is a Greenpeace-nek fog dolgozni, de még nem állt össze a kép. Talán egyszer nekiül majd egy újabb könyvnek is (a 2008-ban megjelent Az agitátorban a környezetvédelemről, az evolúcióelméletről és az emberi kapcsolatokról megfogalmazott gondolatait tette közzé), de ezt sem tekinti magára nézve kötelező feladatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását