2024. május 2. - Zsigmond

Itt a legújabb magyar film!

Az életigenlésről szól Edelényi János első játékfilmje, a Príma primavera, amelyet csütörtökön mutatnak be a magyarországi mozik. A rendező az MTI-nek elmesélte a film keletkezésének rendkívül kalandos történetét.
2009. április 13. hétfő 13:10 - HírExtra
Egy játékfilmet általában nehéz összehozni, ez a nehézség nálam személyes életsorsom bukkanóival párosult - magyarázta Edelényi János, miként jutott el a korábban elsősorban tévéfilm-alkotóként ismert alkotó 60 éves korában első játékfilm-rendezéséig.
    
Mint kifejtette, 1976-ban elment Magyarországról, és bár Izraelben is a filmes szakmában dolgozott, csak dokumentumfilmeket készített.
    
"Öt év munkával 1992-re összehoztam egy játékfilmet, a Tékozló apát (The Long Shadow), amivel kettős kötődésemet akartam kifejezni szülő- és választott hazámhoz. Ez magyar-izraeli-amerikai koprodukció volt, amiben a felelősség nagysága miatt a producerséget választottam, rendezőnek pedig Zsigmond Vilmost. Michael York és Liv Ullmann volt a két főszereplő" - emlékezett a rendező.
    
A Príma primaverában a Lukáts Andor által alakított Gábor idősödő férfi, aki gyermeki ártatlansággal éli mindennapjait, ám egy más által elkövetett gyilkosságba (az őt gondozó édesanyja halálába) torkolló bankrablás után védett világa összeomlik. Mint a történtek szemtanúja, menekülésre kényszerül a bankrabló elől, oldalán egy huszonéves lánnyal, a nevelőotthonban felnőtt és igazi szeretetet soha nem kapott Jolival, aki egyébként sofőrként maga is részt vett a bankrablásban. A furcsa páros Gábor gyermekkorának helyszínén, a Vajdaságban talál ideiglenes menedéket, ám félő, hogy a bankrabló vagy a magyar rendőrség előbb-utóbb rájuk talál.
    

A mozi bolgár-angol-holland-magyar koprodukcióban készült.
    
"A filmet, különösen a Szerbiában játszódó részeket egyfajta mesevilágban akartam forgatni. Bulgáriába azért mentünk, mert a Vajdaság rendkívül lapos vidék, én viszont hegyeket szerettem volna, másrészt valahogy előre megéreztem, hogy ott találok rá Jolira, a főszereplőnőre, aki aztán Veszela Kazakova lett. Ez alapvetően meghatározta aztán a bolgár koprodukciós részvételt" - fejtette ki Edelényi János.
    
Kitért arra, hogy Steve Bowden angol producer már az elején a film mögé állt. A Príma primavera teljesebb változatában, amit anyagi okokból nem tudott megvalósítani, a bankrabló szerepe lényegesebb volt, és a tervek szerint egy angol színész játszotta volna el, ám Angliában időközben a kis költségvetésű filmek szempontjából kedvezőtlenül változtak a finanszírozási szabályok, így egy másik koprodukciós partnert is találni kellett. Így jött képbe a holland szál, a bankrabló szerepére pedig Antonie Kamerling, egy holland szappanopera egykori sztárja, akire Edelényi az interneten akadt rá.
    
A Príma primaverában szerepel a szerb-bolgár Djoko Rosic is, aki eddig 38 magyar filmben játszott. "Nagyon szeretném, ha Djoko életműdíjat kapna mint magyar színész. Remek vele dolgozni, kiváló figurákat alakít, jellegzetes orgánuma van, amit nem könnyű magyarra szinkronizálni, korábban Sinkovits Imre oldotta ezt meg nagyon jól. A Príma primaverában sikerült meggyőznöm, hogy magyarul mondja el a szerepét, hiszen +Djoko bácsi+ az elmúlt évtizedekben megtanult magyarul" - idézte fel a rendező.
    
"De az igazi nyelvi nehézséget Veszela vállalta magára azzal, hogy saját elhatározásából, de az én bátorításommal magyarul tanulta meg a szerepét" - mesélte a rendező. Hozzátette: a bolgár színésznő hónapokig dolgozott minden egyes mondaton, hogy megértse a szórendet, a hanglejtést, a magyar nyelv különös szabályait. Mint mondta, érdemes volt, hiszen Joli karakteréhez hozzátartozik furcsa akcentusa és küzdelme a nyelvvel, ami rímel a Lukáts Andor által életre keltett Gábor másfajta kommunikációs nehézségeire.
    
Edelényi János kiemelte: nagyszerű élmény volt két ilyen, szakmáját megszállottan szerető színésszel együtt dolgozni. Kitért arra, hogy Veszela Kazakova és Lukáts Andor az anyagi kényszerek miatt rohanó tempójú forgatáson minden szabad percében egymást segítve próbálta a jeleneteket.
    
Veszela Kazakova bulgáriai színházi drámai szerepek után 2002-ben forgatta első játékfilmjét (Leaf In The Wind). Legutóbbi három filmje, a Crazy Day, a Mila From Mars és a Stolen Eyes több nemzetközi elismerést hozott számára, utóbbiért a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta 2005-ben.
    
Lukáts Andor az idei, 40. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi színész alakítás díját kapta a Príma primavera és a Mázli című filmekben nyújtott alakításáért. Máthé Tibor operatőr már mintegy harminc játékfilmet (köztük az Uramistent, a Szamárköhögést, a Woyzecket, az Érzékek iskoláját, a Witman fiúkat, a Simon mágust és az Ópiumot) fényképezett, és ezekkel számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert.
    
Edelényi János az MTI-nek beszámolt arról, hogy A nem ismert tartomány (The Undiscovered Country) címmel most írja a forgatókönyvet következő játékfilmjéhez, amit szintén életigenlőnek szeretne, de a halálról szólna. Mint mondta, ennek a filmnek is Veszela Kazakova lenne a főszereplője. Hozzátette: a Príma primavera remélt sikere hozzájárulhat ahhoz, hogy az új mozit 2010-ben le lehessen forgatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását