2024. április 29. - Péter

Kommunális adó bevezetését javasolják

Kommunális adó bevezetését javasolják a szemétszállítási díj helyett a békéscsabai szocialisták, akik a kezdeményezésről kedden sajtótájékoztatót tartottak Békéscsabán.
2008. november 11. kedd 15:58 - Hírextra
Miklós Attila, a városban ellenzékben lévő MSZP önkormányzati képviselője elmondta: a szocialisták 2006 óta folyamatosan kezdeményezték, hogy az önkormányzat vezessen be a szemétszállítási díj helyett kommunális adót. Így olcsóbb lenne a szolgáltatás, szociális szempontokat is figyelembe lehetne venni, és a város jobb szolgáltatást követelhetne meg az ezért felelős Tappe Kft.-től.

Mezei Zsolt (MSZP) hozzátette: a magánszemélyek tulajdonában álló Tappe Kft.-nak mostanra több mint 83 millió forint kintlévősége halmozódott fel. A társaság csak úgy tud hozzájutni az elmaradt szemétszállítási díjakhoz, ha a hiányt ráterheli azokra a lakosokra, akik eddig is rendesen fizettek, ez pedig komoly áremelést jelent. A szolgáltató ugyanis az önkormányzattal áll szerződéses jogviszonyban, ezért az elmaradt díjakat nem tudja behajtani az adósokon - mondta.

A békéscsabai szocialisták úgy tudják, hogy a 25 ezer ingatlantulajdonos közül jellemzően nem a szociálisan hátrányos helyzetben élők nem fizetik a díjat, hanem a tehetősebbek, ezért igazságtalan lenne az előbbiekre terhelni a költségeket. Ha azonban adó formájában vetnék ki a szolgáltatás díját, akkor egyrészt mindenki fizetne, másrészt figyelembe lehetne venni szociális szempontokat is.

A két képviselő számításai szerint a több mint 17 ezer forint évi kommunális adó több ezer forintos megtakarítást jelentene a lakosságnak évente. Bár új adónemről van szó, összességében kevesebbet kellene fizetniük az embereknek.

A szocialisták előterjesztenék javaslatukat a következő közgyűlésre, ám előzetesen azt az információt kapták, hogy a fideszes polgármester nem szeretne új adónemet bevezetni a városban, mert attól tart, azt majd nem támogatják az emberek, akik egyébként is rettegnek az "adó" fogalmától.

A párt ezért "névvadászat" címmel programot hirdet a városban azért, hogy ne adónak, hanem "valami másnak" hívják a jogilag egyébként adónak minősülő kommunális díjat. Terveik szerint a következő, november 20-án tartandó közgyűlés előtt a legjobb ötleteket egyebek mellett fűnyírógéppel és lombszívó-berendezéssel jutalmaznák, ha már "fél a polgármester az adó elnevezéstől".

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: az önkormányzat ebben a gazdasági helyzetben nem kíván újabb sarcot kivetni a lakosságra. A szemétszállítással foglalkozó Tappe Kft.-nek eddig is volt lehetősége arra, hogy az önkormányzaton keresztül beszedje a nem fizetőktől az elmaradt szállítási díjat.

"Más kérdés, hogy ennek a cég részéről költségei keletkeztek volna" - tette hozzá.
A szocialista képviselők javaslata - értelmezése szerint - nem más, mint az, hogy a Tappe helyett a város apparátusa szedje be a pénzt, annak költségeivel együtt.

Vantara Gyula kiemelte: nem kellene ijesztgetni a város lakosságát a szemétszállítás díjának drasztikus emelésével, hiszen az önkormányzat hozzájárulása nélkül nem növekedhet nagy mértékben a szolgáltatás díjának összege.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását