2024. május 11. - Ferenc

Obama: az USA nem fejleszt új nukleáris fegyvert

Az Egyesült Államok nem folytat nukleáris kísérleteket, nem fejleszt ki új robbanófejeket és képességeket nukleáris fegyvereihez - szögezte le Barack Obama az új amerikai nukleáris doktrínáról kiadott keddi közleményében.
2010. április 6. kedd 22:50 - HírExtra
Az Egyesült Államok csökkenti az atomfegyverek szerepét nemzetbiztonsági stratégiájában, de fenntartja megbízható, biztonságos és hatékony nukleáris elrettentő erejét. Obama az új stratégia központi elemeként közölte: az Egyesült Államok nem fog atomfegyvert bevetni vagy azzal fenyegetni olyan nem atomhatalom államokkal szemben, amelyek az atomsorompó szerződés részesei, és teljesítik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásaikat.

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit, valamint partnereit "egyre növekvő mértékben meg lehet védeni Amerika egyedülálló hagyományos katonai képességeivel és erős rakétavédelmével" - hangsúlyozta az elnök.

A hidegháborús gondolkodásmódon túllépni igyekvő Obama szerint az Egyesült Államok és a világ biztonságára nézve már nem az országok közötti esetleges atomháború a legnagyobb fenyegetés, hanem "erőszakos szélsőségesek nukleáris terrorizmusa" és az atomfegyverek elterjedése egyre több államban. "A globális atomháború fenyegetése távolabb került, de a nukleáris támadás veszélye fokozódott" - tartalmazza az új stratégia.

Az új stratégia ugyanakkor lehetővé teszi az atomcsapást egy biológiai fegyverrel történő támadásra válaszul, ha az ellenséges állam olyan mértékben fejlesztene vagy terjesztene el biofegyvereket, hogy Amerikát pusztító erejű csapás érhetné.

Robert Gates védelmi miniszter Iránnak és Észak-Koreának címzett kemény hangú üzenetében kedden úgy fogalmazott: ha egy ország nem tartja be a játékszabályokat, ha közreműködik atomfegyverek terjesztésében, akkor "a velük szembeni eljárást mérlegelve az összes opció szóba jöhet".

Obama új nukleáris stratégiája feltehetően bírálatot fog kiváltani a konzervatív és liberális erők körében egyaránt; előbbiek úgy ítélik meg, hogy Obama új politikája gyöngíti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, utóbbiak pedig azt kifogásolják, hogy nem megy elég messzire a leszerelésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását