2024. május 3. - Tímea, Irma

Pólók eladásával szponzorálták a gerillákat

„Néz ki jól és állj ki a szabadságért!” - A kolumbiai és palesztin terrorcsoportok minden eladott póló árának 20 százalékát megkapták, amit a dániai F+L cég terjesztett.
2009. március 30. hétfő 07:29 - Tatai Gábor
Az F+L (Fighters+Lovers) weboldalának tanulsága szerint, a cég az egyre népszerűbb „kicsit divat, kicsit kultúra, kicsit politika” trendet követve 2006 januárjában kezdte meg a pólók tervezését és gyártását. A profiljukhoz nem csak az öltözködés, hanem a borítók tervezése és nyomtatása is hozzátartozik. A „Funky”-s ruhadarabokat és egyéb „szolidáris” kiegészítőket forgalmazó szervezet hébe-hóba „kulturális” rendezvényeket is tart – derült ki az oldalukon olvasható rövid bemutatkozásból.



Se nem angyal, se nem ördög…


„Az F+L szolidaritásból működik együtt, olyan mozgalmakkal, mint a palesztin PFLP és a kolumbiai FARC. Abban hiszünk, hogy a két szervezet tagjai se nem angyalok, se nem ördögök, csupán törvényes hadviselők az illegális izraeli megszállás, és a brutális kolumbiai rezsimmel szemben” – hangzik a dán cég hitvallása. Az első pólós széria több színben volt kapható, a darabok mindegyikén a „Néz ki jól és állj ki a szabadságért!” szlogen volt olvasható, a cég Európa szerte több mint 600 megrendelést kapott, és szinte azonnal az Al Jazeera és a BBC szalagcímévé vált. Az ingyen reklámon felbuzdulva, az új széria sem váratott sokat magára, 2007-ben már minden teketóriázás nélkül rakták pólóikra - az európai terrorlistán kitüntetett helyen nyilvántartott – szervezetek felvarróit.

PFLP & FARC

„Szabadságharcosok”
PFLP elsődleges profilja a géprablás, a ’60-as ’70-es években elrabolt izraeli gépek mellett több svájci, francia, amerikai és libanoni járat is volt, közülük kettőt leszállás után robbantottak fel, a fedélzetükön tele ártatlan külföldiekkel, a világsajtó szeme láttára. A FARC is, a kormány erőkkel való összetűzések során, egyre gyakrabban vesz elégtételt a civil lakosságon. 2005 februárjában Toribió városkában robbantottak gázbombát, melynek következtében 2 ezer helyi lakost kellett kitelepíteni, és több mint 25 lakóház omlott össze, az ügy nyomán az ENSZ emberjogi főbiztosa is vizsgálatokat kezdeményezet. Az ENSZ jelentései alapján a csoport 2004-2005 során tömegesen rabolt el, kínzott meg vagy gyilkolt meg menekülteket, helyi nőket és gyerekeket.
A palesztin felszabadítási szervezet népi frontja (PFLP) egy marxista-leninista elveket valló politikai, és félkatonai terrorcsoport, a PFSZ második legnagyobb egysége, politikai profiljuk a mérsékelt Fatahhal élesen szemben skálázható. Az 1968-as megalapulást követő első két évben 4 izraeli repülőgépet támadtak meg vagy raboltak el, két 14-15 éves tagja gránátokat dobott a hágai és a bonni izraeli nagykövetségekre, valamint egy brüsszeli El-Al irodára. 1970-ben 44 utast robbantottak fel egy légnyomáskülönbségre aktiválódó bombával, amit a Swissair 330-as járatán helyeztek el.

A FARC Kolumbia forradalmi gerilla csoportja (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), szintén marxista-leninista hitvallással. A ’60-as években még a Kolumbiai Kommunista Párt fegyveres szárnya volt, majd a ’80-as években kokain ügyleteke keveredett. A FARC Közép- és Dél-Amerika legnagyobb és legjobban szervezett gerillacsoportja, mely a drogkereskedelemből és kalózkodásból fenntartva magát, a kolumbiai kormányerők ellen küzd. Olyan dolgok írhatók a számlájukra, mint autóba rejtett pokolgépek, ideggáz-hengeres bombatámadás a civil lakosság ellen, taposóaknák, bérgyilkosság, zsarolás, géprablás.



Dániában is bűncselekmény

Az F+L, a szabadságharcos filozófiából kiindulva, minden eladott póló után 5 eurót folyósít a fent említett „igazságért szenvedők” külföldi számláira. A pénzt elvileg abból a célból adják, hogy a palesztinok egy földalatti plakátüzemet, a kolumbiaiak pedig egy kalózrádió-állomást tudjanak fenntartani. Az még a cég saját weboldalán is meg van említve, hogy az Európai Unió hivatalos terrorlistájára való felvétellel, mindkét szervezet támogatása bűncselekménynek számít, ám az oldal eddig úgy tudta, a jogszabálynak Dánia területén nincs érvényessége. Egy korábban tett nyilatkozat szerint, a tiltott félkatonai szervezetek szponzorálása mellett, a cég egyenesen a dán törvényhozást hivatott kóstolgatni, amennyiben az megpróbálja a demokratikus jogaik gyakorlását korlátozni.

A 2001. szeptember 11-e után elfogadott dán anti-terror törvénykezés értelmében, a terrorszervezetek financiális támogatása akár 10 évig tartó szabadságvesztést is vonhat maga után, még akkor is, ha a folyósítás közvetett úton történik. Az F+L két tagját először 2007-ben, a dán elsőfokú bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte, míg a többieket vagy felmentették, vagy csak 2-4 hónap börtönt kaptak. A fellebbezés után, a legfelsőbb bíróság tegnap mérsékelte a büntetéseket, a hat hónapot felfüggesztett szabadságvesztésre, a négy hónapot pedig 60 napra változtatva.
Forrás: HírExtra / Der Spiegel / Al Jazeera / fightersandlovers.org / euobserver.com
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását