2024. március 29. - Auguszta

Ez is hatással van az ingatlanárakra?

A korábbinál pontosabb képet adhat a városi légszennyezettségről és hosszú távon az ingatlanárakat is befolyásolhatja az a saját fejlesztésű mobil légszennyezettség mérő, amelyet az iMind Kft., a veszprémi Pannon Egyetem és a Tavir.hu az idei StarTech Innovációs Prototípusversenyen mutatott be - mondta Terray Tamás az iMind tanácsadója.
2010. április 3. szombat 10:01 - HírExtra
Jelenleg Budapesten tesztelik a fejlesztés első prototípusait, amelyeket a kivitelezők terve szerint az idén már üzembe is helyeznének valamelyik magyarországi városban.

Terray Tamás szerint a hivatalos légszennyezettség-mérőeszközöket magas - tíz millió forint feletti - áruk miatt csak kevés ponton alkalmazzák. A jelenlegi fejlesztési stádiumban egy új mobil eszköz ára csak 100 ezer forint körül lenne és a további kutatások arra irányulnak, hogy miként lehetne az árat leszorítani - ismertette.

A közösségi aktivitásra épülő, a működőknél jóval kisebb méretű, de sok helyre kihelyezett eszköz személyre és helyre szabottan képes a levegő minőségét mérni - jelezte Terray Tamás. A mérések az eredményeit a hivatalos mérőeszközök adataival összevetve az átlagos légszennyezettségről is pontosabb képet kaphatunk - vélekedett.

A 2008-as 39,6 millió forintnyi árbevételét tavaly 61,7 millió forintra növelő iMind Kft., partnereivel együtt eddig 10 és 20 millió forint közötti összeget fordított a fejlesztésre, amelyet a Magyar Telekom Nyrt. támogatott. Terray Tamás elmondta, hogy a projekt résztvevői szeretnék, ha a telekommunikációs cég az idén is hasonló nagyságrendben finanszírozná fejlesztésüket. Elképzelésük szerint, a kivitelezés esetén a terméket állami intézmények és a lakosság körében egyaránt értékesítenék.

A fejlesztők üzleti célja, hogy néhány éven belül városüzemeltető társaságok és más vállalatok is alkalmazzák az eszközt. Partnereket első körben a magyar önkormányzatok körében keresnek, az eszközt később főként exportra szánnák.

Az iMind hosszú távú elképzelései között szerepel, hogy a berendezés gépjárművekre, kerékpárokra, vagy akár közösségi közlekedési eszközökre telepítve mérje a levegő adatait, az így nyert információkat pedig weben és mobiltelefonos alkalmazásokban jelenítenék meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását