2022. augusztus 19. - Huba

Viszály a balatoni szúnyogirtás körül

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását. A helyzetet mielőbb tisztázni kell, mert áprilisban esedékessé válhat az első biológiai irtás.
2010. április 2. péntek 14:45 - HírExtra
Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok fideszes polgármestere az MTI-nek pénteken azt nyilatkozta: elfogadhatatlannak tartja, hogy az idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés felére csökkentése után - amivel másfél milliárd forintnyi bevételtől estek el a balatoni önkormányzatok -, most a balatoni szúnyogirtás támogatását is csökkenteni akarják.

Mint kifejtette, az önkormányzati tárca a közelmúltban, a települések költségvetéseinek elfogadása után tájékoztatta a balatoniakat arról, hogy csökkenteni kívánja a korábban felesben állt kiadások támogatásának arányát.

A BSZ ezért levélben fordult az illetékes tárcához, jelezve, hogy a kémiai és a biológiai beavatkozások 30-40 százalékosra csökkenteni kívánt állami támogatásával szemben az 50 százalékos arányt tartják elfogadhatónak. Ennyit tudnak a balatoni önkormányzatok állni, ezért egyeztetést kérnek az ügyben.

Az évente 60-70 millió forintba kerülő balatoni szúnyogirtás a másfél milliárd forinthoz képest lehet, hogy cseppnek tűnik, de az utolsó csepp a pohárban, több bőrt nem lehet lehúzni a balatoni önkormányzatokról - fogalmazott Balázs Árpád, utalva arra, hogy a 43 érintett önkormányzatból több már az ifa-támogatás elvonása miatt lehetetlen helyzetbe került.

Hozzátette, megoldhatatlan szervezésbeli gondokat okoz, ha lesz önkormányzat, amely nem tudja vállalni a pluszköltségeket. Hatékony szúnyogirtást ugyanis nem lehet településenként végezni, azt pedig nehéz akármelyik önkormányzattal elfogadtatni a mai helyzetben, hogy fedezze más települések szúnyogirtásának költségeit.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője az MTI-nek azt mondta, sürgős lenne a finanszírozási kérdés tisztázása, mert áprilisban már esedékessé válhat az első biológiai szúnyogirtás a Balatonnál. Az idei szezonban várhatóan három biológiai és négy-öt kémiai irtásra lesz szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását