2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Verdi Requiemje az ünnepre

Verdi Requiemjét szólaltatja meg szombat este az Óbudai Danubia Zenekar Silló István vezényletével a fővárosban, a Thália Színházban.
2010. március 31. szerda 11:17 - HírExtra
A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) koncertjén a szoprán szólista Szabóki Tünde, a mezzo Wiedemann Bernadett, a tenor Fekete Attila és a basszus Rácz István lesz, közreműködik az MR Énekkara.

Novemberben kapta Silló István a felkérést a koncertre, volt idejük egymásra hangolódni az együttessel. Mint az MTI-nek elmondta, régi kívánsága teljesült ezzel a fesztiválprogrammal. A zenekarhoz is közelebb került, mert első karmesternek szerződött hozzájuk.

Egy túlságosan sokat játszott műről van szó, amelyet karmesteróriások vezényeltek, nagy szólisták és jelentős zenekarok adtak elő, vettek lemezre - ezzel tisztában lévén, benne is felvetődött, hogyan birkózzon meg ezzel. Rájött, hogy szükségtelen valamiféle birkózásra gondolni, nem hallgatta meg mások felvételeit, arra törekedett a muzsikusokkal együtt, hogy "újraolvassák" a Requiemet és a kottaképből kiindulva, egyszerűen és mai fejjel, mostani érzelmekkel közelítsenek a műhöz. Úgy véli, hogy a legjobb magyar szólista kvartettet sikerült szerződtetni az előadáshoz.

Ami a kompozíció szakrális vonásait illeti, a Requiem leggyakrabban a halottak napja idején hangzik el, de Silló István szerint húsvétkor is indokolt megszólaltatni.

Silló István zeneiskolai tanulmányai után 1982-től a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt. 1986 és 1990 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó kisegítője, ahol többek között együtt dolgozott Lamberto Gardellivel, Eric Ericcsonnal, Ligeti Andrással. 1990-től a budapesti József Attila Színház, majd 1993-1996-ig a Budapesti Kamaraszínház zenei vezetője, majd 1996-tól 2008-ig a Budapesti Operettszínház karmestere. Ez idő alatt több mint ezer este dirigense és számtalan bemutató zenei vezetője volt. Nevéhez fűződik többek között Frank Wildhorn Rudolf című musicaljének világbemutatója, Kocsák Tibor Abigél és Jávori Ferenc "Fegya" Menyasszonytánc című műveinek ősbemutatója is.

Több magyarországi zenekarral dolgozik együtt, többek között az MR Szimfonikusokkal, a Győri Filharmonikusokkal, a Pannon Filharmonikusokkal és a Szegedi Szimfonikusokkal. 2008 szeptemberétől a budapesti Nemzeti Színház főigazgatójának zenei tanácsadója és a színház előadásainak dirigense.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását