2024. április 25. - Márk

Gustav Mahlerre emlékeztek

Teljes Mahler-programmal lép pódiumra hétfőn és kedden a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) az Ybl-palotában, ahol felidézik, hogy a 125 éves Magyar Állami Operaház egyik aranykora volt Gustav Mahler igazgatósága, s akkor keletkezett első szimfóniája, amelyet 120 éve, 1889. november 20-án mutattak be a filharmonikusok.
2009. november 7. szombat 13:55 - HírExtra
A koncert különlegessége, hogy a Blumine című lassú tétel hangzik el elsőként, amely kezdetben a szimfónia első és harmadik tétele között állt, majd a zeneszerző visszavonta, bár ismert, ma általában e nélkül játsszák.

Mint Mali István, a BFTZ választmányának elnöke elmondta az MTI-nek, hogy a szokásos verzióban adják elő a szimfóniát, de a Bluminét külön, az est elején megszólaltatják. Az I. szimfónia a Titán alcímet kapta, mert a zeneszerzőt Jean Paul azonos című regénye inspirálta, amelynek főhőse egy nyughatatlan, nagyra törő és válságok között vergődő lélek, akárcsak Gustav Mahler.

A szerző maximalizmusa ellenére a következőképpen írt a szimfónia bemutatásakor a zenekarnak: "Igen tisztelt Uraim! Még a mai főpróba hatása alatt indíttatva érzem magam arra, hogy Önöknek és valamennyi közreműködőnek köszönetet mondjak az önfeláldozó és igaz művészi szellemtől áthatott teljesítményért, mellyel szerény művemet megvalósítani segítették. (…) Az Önök igaz híve: Gustav Mahler."

A két szimfonikus alkotás között zenekari kíséretes dalok hangzanak el. Ezeket a koncerteket vezénylő Kovács Jánossal választottak ki A fiú csodakürtje című ciklusból. A példás német kiejtéssel éneklő Szabóki Tündére és Perencz Bélára bízták Az őrszem éji dala, a Páduai Szent Antal prédikál a halaknak, A kárba veszett fáradság, az Elvesztem a világ számára, az Ahol a szép trombiták szólnak és az Éjfélkor című dalok előadását.
Szerették volna az évfordulóhoz minél közelebb megrendezni a koncertet, de a ház szabad napjait figyelembe véve kellett kitűzni az időpontokat. A Budapesti Filharmóniai

Társaság Erkel Ferenc által alapított zenekara (1853), amely az ország legrégibb szimfonikus együttese, legközelebb december 14-én és 15-én lép föl, ekkor két rendkívüli ifjú tehetség, Baráti Kristóf (hegedű) és Várdai István (cselló) lesz a szólistájuk.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását