2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mi történik Pécs főterén?

Több mint két hónapja csúszik a Pécsi EKF egyik kirakatberuházása, a baranyai megyeszékhely városközpontjának 2,3 milliárd forintos felújítása. A kivitelező nem nyilatkozik, a beruházó pedig a vártnál hosszabb télre hivatkozik.
2010. március 30. kedd 12:29 - Nagy András
A Pécsi EKF hivatalos honlapja szerint legkésőbb 2010. január 28-ig be kellett volna fejezni a város központja (a Széchenyi tér és környéke) tavaly nyáron megkezdett felújítását. A végleges átadás sem akkor, sem azóta nem történt meg, sőt egy magánszemély a napokban feljelentést tett a helyi rendőrkapitányságon a beruházás körül tapasztalt állítólagos törvénytelenségek ügyében.

A városi rendőrkapitány-helyettes a távirati iroda érdeklődésére szinte azonnal megerősítette: valóban érkezett hozzájuk feljelentés, április 1-ig döntenek is arról, hogy indítanak-e a nyomozást vagy sem.

Fölszólalt a Páva


Mit csinálnak?
A felújításnak köszönhetően a téren megszűnik a parkolás, megerősítik, kicserélik a burkolatot, a járművek helyét különböző élményelemek, például zenélő kövek veszik át, s elvégzik a városmag teljes akadálymentesítést is.
Az ügyben tegnap megszólalt a tavaly májusa óta a fideszes Páva Zsolt által vezetett Pécs önkormányzata is: „Pécs és a pécsiek érdeke, hogy minél előbb tisztázzuk a múltat, tisztázzunk minden olyan gyanús ügyet - közbeszerzést, pályáztatást - amely valamilyen formában kárt okozott a városnak” (…) „A felelősöket meg kell találni és meg kell büntetni, hogy soha többet ne fordulhasson elő hasonló a városban.”

A polgármester kabinetirodája által jegyzett közleményben az is szerepel, hogy „az EKF-beruházások tekintetében kész helyzetet örökölt a jelenlegi városvezetés, azaz a korábban lefolytatott pályáztatások, közbeszerzések nyerteseivel kénytelen dolgozni, a korábban elfogadott szempontrendszerek alapján”.

Őskori problémák

A HírExtra az elmúlt napok eseményei kapcsán annak igyekezett utánajárni, mi okból csúszik a közel 2,3 milliárd forint értékű nagyberuházás, ki vagy mi tartozik ezért felelősséggel, megalapozottak-e a névtelen feljelentő állításai (az MTI úgy tudja, a magánszemély elsősorban a pályáztatást, a felhasznált anyagok-, illetve a munkavégzés minőségét kifogásolja)?

A kivitelezéssel megbízott Bayer Center Kft.-nél érdeklődésünkre azt mondták, a Széchényi tér felújításáról egyedül Albert Pál projektigazgató nyilatkozhat, ő azonban cikkünk megjelenéséig többszöri próbálkozásunkra sem volt elérhető.

Megszólalt viszont a beruházó részéről az egyik névtelenségét kérő vezető. Ő először is azt mondja, a 2,3 milliárdos beruházás, amelynek 85 százalékát az EU, tizedrészét a város, a maradék öt százalékát pedig az állam finanszírozza, elsősorban két ok miatt csúszik. Az egyik, hogy különböző, állítólag előre nem kalkulált régészeti munkák léptek fel, amelyek miatt akadozott a kivitelezés.

Másrészt a januári hivatalos megnyitóra egyszer már használatba vett térre ideiglenesen letett gránitburkolatot időközben vissza kellett szedni, és újra, ezúttal már végleges technikával visszaburkolni. A beruházó képviselője szerint ez ma már több mint kilencven százalékos állapotban van. Harmadrészt pedig úgy látja, a kemény és hosszú tél is nagyban közrejátszott a csúszásban.

Kínai, de nem gagyi

Orbán Viktor reménykedik
A Fidesz elnöke a pécsi városháza előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a baranyai megyeszékhely egy már leírt városból lett hirtelen a remény városa, és ő azért is látogatott el ide, hogy megtudja ennek receptjét. A volt miniszterelnök tájékoztatója előtt megtekintette az átépítés alatt álló Széchenyi teret. Orbán Viktor a rövid sétát követően Páva Zsolt fideszes polgármesterrel tárgyalt a városházán, amelynek ajtajánál nemcsak az egymást lökdöső újságírók, hanem a csődület miatt útjukat megszakító járókelők is összegyűltek.
MTI
Kérdésünkre, hogy a kivitelezéssel megbízott Bayer Kft. a maga részéről mindent megtett-e azért, hogy a főtér a lehető leggyorsabban elkészüljön, a beruházó egyértelmű igennel felelt. „A hozzáállásukkal szerintem egy pillanatig nem volt gond” – mondta.

Névtelen megszólalónk a feljelentésről ugyan hallott, ám azt mondta, érdemben nem tud nyilatkozni annak tartalmáról. „Teljesen kizártnak” nevezte ugyanakkor azt a felvetésünket, mi szerint a keresetben az is szerepel, hogy a tér burkolataként használt gránitlapok állítólag olcsó kínai gagyik. Mint mondta, a burkolóanyag hivatalosan bevizsgált, mind méretében, mind vastagságában megfelelő minőségűnek találtatott. Azt egyébként nem vitatta, hogy Kínából származik.

Információink szerint a pécsi Széchenyi teret a módosított átadási időpont szerint leghamarább április 15-én veheti birtokába a nagyérdemű, ugyanakkor „egy-két dolog” állítólag akkora sem fog elkészülni, ezek miatt további határidő módosításokra lesz szükség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását