2024. május 11. - Ferenc

Bajnai: rendnek kell lenni!

Magyarországon rendnek kell lennie, ennek érdekében a kormány az elmúlt évben több, egymást erősítő közbiztonsági programot indított - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola végzős tiszthelyetteseinek kibocsátó ünnepségén kedden a budai Várban.
2010. március 30. kedd 16:52 - HírExtra
A miniszterelnök - felsorolva ezeket az intézkedéseket - arról beszélt, hogy az ország jelenleg a legösszetettebb közbiztonsági kihívással néz szembe, az elmúlt tíz év megosztottsága ugyanis felkorbácsolta az indulatokat, sokan ezért nem érzik biztonságban magukat. Mint mondta, a szélsőségesek nyíltan fenyegetik Magyarország demokratikus berendezkedését.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarországon akkor lesz valódi rend és biztonság, ha mindenki egyformán felismeri, hogy bűnre, gyűlöletre, erőszakra nem lehet építeni. Közlése szerint ugyanakkor a mérhető, objektív bűnügyi statisztikák egyre jobb képet mutatnak, a bűnözőket egyre nagyobb számban fogják el a rendőrök. Ha azonban a közösség hite meginog, nem lehet meggyőző egyetlen statisztikai adat sem - mondta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: értik és hallják az aggodalmakat. Hisszük és valljuk, hogy meg kell védeni Magyarország minden egyes állampolgárát, lakjon városban, kistelepülésen, legyen férfi vagy nő, cigány vagy nem cigány - mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy hadat üzentek a bűnözőknek, legyenek azok fehérgalléros, korrupt közhivatalnokok, megélhetési vagy rasszista indíttatású bűnelkövetők. Nem tesznek kivételt, a törvény nem válogat és nem néz félre - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a polgárok megrendült bizalmának visszaszerzéséhez láthatóvá, elérhetővé és megszólíthatóvá kell tenni a rendőri erőt.

Mint felidézte, a 2009 februárjában indult cselekvési programnak köszönhetően 1.500 fővel növelték a rendőrség létszámát, mintegy 300 új körzeti megbízott állt munkába. A tavaly megkezdett programok közül kiemelte a havi 50 ezer forintos hűségpénz bevezetését, amelynek révén 2.000 tapasztalt rendőr vállalta, hogy nyugdíjba vonulás helyett még a testületnél szolgál.

A létszám növelésével összefüggésben a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan, Románia schengeni csatlakozásával az állomány 1.400, határrendészeti munkát ellátó tagjával is növelhető a közterületre vezényelhető rendőrök száma, rájuk is számítanak.

Kitért a rendőri képzés átalakítására is, a Rend és Biztonság program keretében több mint 400-zal nőtt a rendészeti szakközépiskolákban tanulók száma. Kiemelte továbbá, hogy jelenleg mintegy 1.100 településen több mint 2.200 településőr lát el újfajta közbiztonsági feladatokat.

Külön szólt a Nemzeti Nyomozó Irodának, illetve az Országos Polgárőr Szövetségnek nyújtott támogatásokról, a szabálysértési nyilvántartás létrehozásáról, a térfigyelő kamerák rendszerének és az eszközparknak a bővítéséről.

A Közbiztonsági Háló programról szólva azt mondta: "a háló feszes és hatékonyan látja el feladatát". A program elmúlt három heti eredményeit ismertetve közölte: 1.100 bűnözőt fogtak el, 500 ittas vezetőt szűrtek ki és több mint 7.000 esetben indítottak a rendőrök szabálysértési eljárást a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően.

Bajnai Gordon közölte, hogy a meglévő állománytól nagyobb közterületi jelenlétet várnak el és ehhez megteremtik a szükséges feltételeket. A most végzett tiszthelyettesekhez fordulva kiemelte: helytállásukban egy egész nemzet fog bízni mostantól.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a fiatal tiszthelyetteseket kollégákként köszöntve hangsúlyozta: azt bizonyították esküjükkel, hogy készek és képesek a legnehezebb rendőri feladat ellátására.

A budai Várban tartott rendezvényen 168 tiszthelyettes tett esküt. Velük együtt 914 végzős állt szolgálatba. A frissen végzettek az idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően már áprilisban megkezdik szolgálatukat. Nagy részük - több mint 700-an - közrendvédelmi feladatokat lát el, a többiek a határrendészethez kerülnek.

A kibocsátó ünnepségen a kormányfő mellett részt vett Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint a tárca és a rendőrség több vezető beosztású munkatársa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását