2024. május 19. - Ivó, Milán

A jogász szerint is problémás Szalainé végkielégítése

Szalainé Szilágyi Eleonóra nyugdíjas koráról, illetve a BKV-tól közös megegyezéssel történő távozásáról szóló sajtóhírek alapján egyre megalapozottabbnak látszik a büntetőjogi felelősség, az pedig szinte biztos, hogy a polgári jogi követelés megáll majd - mondta György István jogász.
2009. augusztus 12. szerda 21:30 - HírExtra
György István - aki egyben a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke - elmondta: "a kezdeti bizonytalanságok" után, amikor még csak a kifizetett végkielégítés nagyságáról szóltak a hírek, a legfőbb ügyészhez írt levelükben azt kérték, vizsgálja meg, történt-e olyan cselekmény, amely akár büntető-, akár polgári jogilag kifogásolható.

A BKV volt humánpolitikai igazgatójának nyugdíjas koráról szóló sajtóhírekkel kapcsolatban az MTI kérdésére kifejtette: egyértelműen aggályos a helyzet, hiszen nyugdíjasoknak nem jár végkielégítés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szalainé munkaviszonya valószínűleg közös megegyezéssel szűnt meg, ilyen esetben pedig ugyancsak nem jár végkielégítés. A közös megegyezés tartalmát a felek megállapodása határozza meg - mondta.

"Emiatt nagyon szigorúan kell vizsgálni a hűtlen kezelés irányába mutató jeleket, hiszen olyan +magasra repült+ az igény, amely a munkáltató részéről teljesen elfogadhatatlan" - jegyezte meg György István.

Hozzátette, hogy a kifizetett összeg még annál is sokkal nagyobb, mint ami akkor járt volna, ha felmondanak neki.

A végkielégítés lehetséges visszafizetésével összefüggésben közölte: ha a bíróság büntetőjogilag elmarasztaló ítéletet hoz, akkor mód nyílik a munkáltatót ért kár polgári jogi érvényesítésére. Ha büntetőjogi elmarasztalás nem történik - folytatta -, jó erkölcsbe való ütközés címén polgári jogi követelés akkor is előterjeszthető.

Arra a kérdésre, kik lehetnek a felelősök, a jogász elmondta: "az, aki a megállapodást aláírta, és aki a kifizetést engedélyezte". Felvetődik azonban az igazgatóság és a felügyelőbizottság felelőssége is - tette hozzá.

Rámutatott ugyanakkor arra is: azon sajtóinformáció, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra saját magának utalványozta a végkielégítését, akár a számviteli fegyelem megsértését is felvetheti, de - mint hangsúlyozta - minden körülményt meg kell vizsgálni, az azonban semmiképp sem lehet jogszerű, hogy valaki saját magának számfejt egy százmillió forintos összeget.

A Fidesz július 29-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a legfőbb ügyészhez fordul Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésének ügye miatt, mert szerintük felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés, vagy hanyag kezelés "tényállása".

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek szombaton azt mondta: hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt megkezdte a nyomozást a rendőrség, de további részleteket nem közölt.

Az ügyben Kocsis István, a BKV vezérigazgatója augusztus 10-én feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert a lefolytatott belső vizsgálat alapján felmerült a nagy kárt okozó bűncselekmény gyanúja.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának tagja kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott: a BKV belső vizsgálatának jelentésben az áll, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra egyszemélyes intézkedést tett, amikor átutalta végkielégítését, amely munkakörével és vezetői státuszával összeférhetetlen és etikátlan. A kifizetések engedélyezése ugyanis kizárólag a felette munkáltató jogkört gyakorló vezető, tehát a megbízott vezérigazgató engedélyével történhetett volna.

A végkielégítési ügy három hete pattant ki, amikor a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a BKV kifizetett 100 millió forint végkielégítést Szalainé Szilágyi Eleonórának, majd tovább foglalkoztatták havi 1.2 millió forintért.

Azóta több vezetőről is kiderült, hogy több tízmillió forintos végkielégítéssel távozott a közlekedési társaságtól. Az MTI birtokába került dokumentum szerint Regőczi Miklós, volt értékesítési vezérigazgató és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes is 30 millió forintot meghaladó végkielégítést kapott másfél évnyi munkaviszony után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nedudgi
2009. augusztus 12. 23:21
Ha nem volt jogosult saját végkielégítését kiutalni, akkor valaki minimum behúnyta a szemét! Ha nem kellett ez se hozzá, akkor ott ezt bárki, bármikor megcsinálhatta volna magának! Lehetséges, hogy meg is csinálták néhányan. De miből fizetette ki ezeket a permanensen hatalmas veszteséggel dolgozó önkormányzati cég? Mit csinált a pénzügyi vezető, a könyvelő, a könyvvizsgáló, a felügyelő bizottság, az igazgató tanács és a "gazda" önkormányzat költsgvetését jóváhagyó pénzügyi bizottság és képviselő testület? Azok akik ilyen figyelmesen végezték munkájukat, közülük sokan nem is éhbérért. Egyáltalán milyen fedezet van a veszteséges állami cégeknél ilyen eszméletlen mértékű szerződések megkötése mögött? Hogy lehet ép ésszel veszteséges eredményt hozó tevékenységeket egyáltalán jutalmazni? Ekkora pénzhez egy Nobel díjas se jut? Hogy lehetett ebben a munkakörben ekkora teljesítményt produkálni? 100 millió ft,-ból egy átlag nyugdíjas legalább 50 évig élhetne mint "marci hevesen"! Ha ez jogilag se áll meg, akkor egyszerűen ellopta az illető a pénzt. A baj, hogy ezek ma már nem egyediek és lassan bocsánatos bűnök! Ha politikusaink még meglévő józanabb fele ennek a folyamatnak nem szegül ellen, kis országunknak annyi! Mert kisebb léptékben az efajta erkölcsiség kezd dominálni. Hihetetlennek tűnhet, de az ország népessége felének ezért megy egyre rosszabbul. Mert sokan élnek az adóhatóság elől eltagadott jelentős jövedelemből, a kisemmizettek kárára! Ezek a nagy rablás színterei, jóval túllőve a multikon!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását