2024. május 2. - Zsigmond

Észak-Korea "keze" van a dologban?

Újabb rendkívüli ülést tartott a dél-koreai kormány szombaton amiatt, hogy az előző nap elsüllyedt az ország egyik hadihajója.
2010. március 28. vasárnap 08:17 - HírExtra
Továbbra is kizárják, hogy a hajót Észak-Korea süllyesztette el. A legénység 46 tagját tartják nyilván eltűntként, kutatnak utánuk. A dél-koreai hatóságok már pénteken sem találtak észak-koreai katonai tevékenységre utaló jeleket azon a környéken, ahol a hajó elsüllyedt. Az első jelentések még azt sugallták, hogy a dél-koreai hajót megtámadták Észak-Koreából a vitatott tengeri határ közelében. A hajó léket kapott, de hogy a lék mitől keletkezett, továbbra sem világos. Ri Mjong Bak államfő "gyors és alapos" nyomozást rendelt el, amely "minden eshetőséget" számba vesz.

Észak-Koreában egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, és az ország haderői sem végeznek szokatlan tevékenységet.

A kapitány beszámolója megerősítette a korábbi hírt, hogy a hajóban egy robbanás tett súlyos kárt. "A hajó jobbra dőlt röviddel azután, hogy egy nagy robbanás hallatszott. Az áramellátás teljesen megszűnt, és megszakadt minden összeköttetés. Amint a kabinomból kiléptem, a hajó tatja már eltűnt" - mondta. A kapitány szerint a robbanás, és a hajó elsüllyedése között mindössze két perc telt el. Egyes képeken, amelyeket különleges felszereléssel készítettek, látszik, hogy a 24 méteres mélységben fekvő hajótest kettétört.

A hadihajó elsüllyedése előtt lövést adott le egy azonosítatlan tárgyra a vízen. A minisztérium szerint valószínűleg egy madárraj volt a célpont. A hajó 104 fős legénységéből 58-at kimentettek, és holttestet - a korábbi hírekkel ellentétben - egyelőre nem találtak, a hiányzó 46 tengerészt mind eltűntként tartják nyilván. A búvárok munkáját az erős vízáramlás akadályozza.

A fegyveres tengeri incidensről hírek hatására a tőzsdéken gyengült a dél-koreai von, és átmenetileg kissé süllyedt az amerikai tőzsdeindex is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását