2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormány továbbra is fizet

A kormány továbbra is biztosítja a rendőrség Közbiztonsági Háló elnevezésű programjához a pluszforrásokat - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán azt követően, hogy a programban részt vevő tíz, a bűnözés szempontjából legveszélyeztetettebb megye rendőrfőkapitányaival egyeztetett Budapesten.
2010. március 24. szerda 11:20 - HírExtra
A kormányfő kijelentette: a közbiztonsági háló feszes, hatékonyan látja el feladatát, minden korábbinál jobban védi azokat, akik rászorulnak és minden korábbinál távolabb tartja azokat, akiket kell. A hálón fennakadnak a bűnözők és a háló óvja a törvénytisztelő polgárokat az ország legveszélyeztetettebb területein - fogalmazott.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy a legveszélyeztetettebb településeken több mint 100 ezer óra pluszszolgálatot vállaltak a rendőrök. Ezzel kapcsolatban Bencze József országos rendőrfőkapitány leszögezte: a túlórákat kifizetik az érintett rendőröknek a kormány által biztosított többletforrásból.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy idén márciusban másodszor indították el a programot annak tavalyi évi pozitív tapasztalatai miatt; 2009-ben a program ideje alatt ugyanis 17 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, visszaszorult a megélhetési bűnözés és csökkent a közlekedési balesetek száma is.
Hozzátette: az elmúlt három hétben a rendőrök több mint 1.100 bűnözőt fogtak el, több mint 500 ittas vezetőt igazoltattak, 7.000 esetben indítottak eljárást valamilyen szabálysértés miatt.

Bajnai Gordon kitért arra is, hogy a tavalyi közúti halálozási statisztikához hasonló utoljára csak 1964-ben volt, amikor csupán 100 ezer gépjármű közlekedett az országban szemben a tavalyi 3,6 millióval.

A miniszterelnök szerint a rendőrség elszántsága, elkötelezettsége, áldozatvállalása, a kormányzati eltökéltség, a forrás biztosítsa látványos, érzékelhető eredményekhez vezetett abban, hogy elérhető közelségben legyen a rendőr az állampolgárokhoz és elrettentő közelségben a bűnözőkkel szemben.

Bencze József arról beszélt, hogy naponta 820 rendőr teljesít közterületi szolgálatot a program keretében, amelynek első 11 hetében 7 ezer közterületen elkövetett bűncselekményt regisztráltak; a program legfontosabb eredménye a bűncselekmények számának csökkenése lesz.

Az országos rendőrfőkapitány kiemelte, hogy 1.166 elfogott személy közül 367-et bűncselekmény elkövetése közben értek tetten a rendőrök, 718 pedig körözött személy volt.

A rendőrök munkáját 1.300 polgárőr segítette 7.000 órában, és bekapcsolódik a munkában a több mint 2.000 településőr is, akiknek képzése márciusban fejeződik be - tette hozzá.

A halót hetente vizsgálják felül, ezért folyamatosan változik a fokozottan veszélyeztetett, veszélyeztetett települések köre is; jelenleg 55 kiemelten veszélyeztetett település van, ezeket minden nap ellenőrzik a rendőrök - közölte Bencze József.
Bajnai Gordon kérdésre válaszolva elmondta: március végén zárul le az a Rend és biztonság program keretében elindított képzés, amelynek keretében közel ezer új rendőr lép szolgálatba április elejétől.

A megbeszélésen részt vett Forgács Imre igazságügyi és rendészeti, valamint Juhász Gábor tárca nélküli miniszter is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását