2024. május 17. - Paszkál

MSZP: csúsztat a Fidesz az egészségügyi fronton

Az MSZP szerint a Fidesz programjának egészségügyi része csúsztatásokon alapul és a valóságosnál sokkal súlyosabbnak mutatja be az ágazat helyzetét.
2010. március 23. kedd 11:23 - HírExtra
Kökény Mihály szocialista szakpolitikus hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a Nemzeti ügyek politikája című dokumentum alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz visszamenne az időben, konzerválná a 2002 előtti viszonyokat, de nem ad választ a fenntarthatóság, a társadalom idősödésének kihívásaira.

Hozzátette: a Fidesz javaslatai - az MSZP indítványaival ellentétben - az állam mindenhatóságára épülnek, nyoma sincs bennük az együttműködésnek, például a civil szervezetekkel. Ahogyan annak sincs, amit az MSZP évek óta javasol, hogy a mértékadó politikai és szakmai erők egyezzenek meg az egészségügy stratégiai kérdéseiről, mert nem lehet négyévenként mindig mindent újrakezdeni - közölte.

Kökény Mihály nem érti, hogy a Fidesz "mitől akarja megvédeni az egészségügyet". A reformoktól, az új kihívásokhoz való alkalmazkodástól, az ötszáz új, többletszolgáltatást kínáló patikától, a betegjogi intézményrendszer erősítésétől, a szakorvosképzés átalakításától, a modernizáció iránt elkötelezett, cselekvő, "de persze hibákat is elkövető" szocialistáktól? - kérdezte.

Véleménye szerint az egészségügyi dolgozók áldozatkész munkáját is lebecsüli azzal a Fidesz, hogy az elmúlt nyolc évet romhalmazként mutatja be.

Emlékeztetett arra, a baloldal kormányra kerülése után 50 százalékkal megemelte az egészségügyi dolgozók bérét, azonnal pótolta a gyógyszerkassza "Fidesz által okozott" hiányát, erősítette a járulékfizetési fegyelmet, rendbe tette a gyógyszerpiacot, korszerűsítette a védőoltási rendszert és minden korábbi mértéket meghaladó fejlesztéseket hajt végre.

Kökény Mihály hazugságnak nevezte a Fidesz azon állítását, hogy az egészségügyben drámai forráskivonás történt, a betegellátásból 250, az egészségbiztosításból 400 milliárd forintot vettek el.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a Fidesz programja elbizonytalanítja azokat befektetőket, akik még nem mentek el az egészségügyből.

Álláspontja szerint a Fidesz sürgősségi ellátásra vonatkozó megállapításai nem fedik a valóságot. Példaként említette, hogy az elmúlt nyolc évben 50 mentőállomás épült fel vagy újult meg, 535 új mentőautó állt üzembe, teljessé vált a lefedettség a légimentés területén és a mentők most is odaérnek a betegekhez 15 perc alatt az ország területének 80 százalékán.

Kökény Mihály úgy értékeli, hogy a Fidesz gyógyszervásárlással kapcsolatos elképzelései az egész magyar gyógyszeripar halálát okoznák.

Visszautasította azt az ellenzéki párt programjában szereplő állítást is, hogy a magyar állam a Közép-Európai országoknál is kevesebbet költ egészségügyre. Mint mondta, igaz ez Magyarországra Csehországhoz képest, de nem igaz például Lengyelországhoz vagy Szlovákiához viszonyítva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását