2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Botránypárt" lett az MDF-ből

Az MDF egyebek mellett a parkolási ügyeket, az úgynevezett Gripen-ügyet, a Margit híd felújítási költségeinek megugrását, a 4-es metró beruházás csúszását, illetve az út- és autópálya-építéseket körüllengő botrányok "kibogozásával" kívánja tölteni a nyarat.
2009. július 16. csütörtök 12:27 - HírExtra
A képviselő egy földút kanyarulatában állva azt mondta: a város központjában elhelyezkedő földút is jelzi, hogy számos beruházás azért csúszik vagy nem készül el, mert a fejlesztésekre elnyert pénzek bizonyos hányada korrupciós ügyletekben eltűnik, illetve magánzsebekbe kerül. A jelek szerint ez történt Fóton is - tette hozzá.

Móczár Béla, az MDF helyi szervezetének elnöke, a fóti képviselő-testület tagja közölte: az úgynevezett kazettaügy, illetve számos jogsértésgyanús ügylet miatt a testület fegyelmi vizsgálatot indít Mádly Zsolt polgármester ellen.

Herényi Károly és Móczár Béla kiemelte: mielőbb meg kell állítani a "közkasszafúrókat", s fényt kell deríteni a politika és a korrupciós ügyletekben eltűnő jelentős összegek közötti szálakra is.

Herényi Károly úgy fogalmazott: a fóti korrupciógyanús ügy csak a jéghegy csúcsa, Kövér László és pártja, valamint az ügybe belekeveredett, Fidesz közeli média pedig mélyen hallgat. Az MDF nem törődik bele, hogy a két nagy párt folyamatosan eltussolja azokat a gyanús ügyleteket, melyekben politikusaik neve felmerül - tette hozzá.

Az országgyűlési képviselő közölte, hogy az MDF helyszíni sajtótájékoztatók sorát fogja tartani a nyáron ezen ügyletek leleplezése érdekében. Meggyőződésük ugyanis, hogy mindaddig, amíg a magyarországi GDP 25-30 százaléka korrupciós ügyletekben tűnik el, addig szinte lehetetlen kilábalni a válságból.

Herényi Károly elmondta: egyebek mellett a belvárosi parkolási ügyek, a Gripen-ügy, a világ legdrágább hídfelújításának "címére" esélyes Margit hídi felújítás, a 4-es metró kálváriája, illetve út- és autópálya-építési anomáliák szerepelnek az MDF nyári oknyomozó programjában.

Móczár Béla a helyi korrupciógyanús ügyletekről szólva kifejtette: először egy helyi iskola 1 milliárddal "megfejelt" felújítása borzolta a településen élők kedélyét, majd jött a 13 utca aszfaltozására elnyert támogatás kapcsán kirobbant kazettaügy, amely mögött minden jel szerint a Fidesz potentátjai állnak. A fóti képviselő megjegyezte: fontos, hogy a város útjainak 60 százalékát kitevő földutak mielőbb aszfaltburkolatot kapjanak, de ne törvénytelen módon, a közpénzek "lenyúlásával".

A politikus az MTI érdeklődésére a legutóbbi, július 15-i képviselő-testületi ülésen történtekről is beszámolt. Közölte: a polgármester a testület feloszlatását, míg tíz képviselő a polgármester elleni fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte. Az ok ugyanaz: lehetetlenné vált a közös munka. Az ülésen a többség megszavazta egy fegyelmi bizottság létrehozását Mádly Zsolt állítólagos törvénysértő ügyeinek kivizsgálására. A határozatot aláíró tíz képviselő szeretné elérni, hogy az eljárás ideje alatt a polgármester munkavégzését függesszék fel.

Hamarosan összeáll az a jogi anyag is, amelyben az illetékes bíróságtól Mádly Zsolt tisztségtől való megfosztását kéri a testület tagjainak zöme - mondta Móczár Béla.

A július 6-án Fóton kirobbant úgynevezett kazettaügyet az ügyészség vizsgálja. A hangszalagon a fóti útépítési tendert elnyert cég képviselője, az önkormányzati cég vezetője és a fideszes felügyelőbizottsági elnök arról beszélget, miként lehetne a majdani pótmunkáért felvett sokmilliós összeg egy részét egymás között elosztani. Ebben a hanganyagban szerepel "Kövér Laci", illetve a Hír TV és a Lánchíd Rádió neve is.
Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását