2024. április 29. - Péter

Elismerték a harmonikus épületeket

Az 1950 után emelt, magas színvonalon megvalósult, a környezettel harmonizáló épületek és alkotóik elismerésére pályázatot hirdetett a székesfehérvári ARÉV Baráti Kör Egyesület az önkormányzattal közösen Székesfehérváron.
2010. március 19. péntek 19:08 - HírExtra
Kiss József, a baráti kör elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta, az eddigi három pályázat eredményeként eddig 11 épület - családi ház, középület, ipari csarnok - kapta meg az Építőipari Nívódíjat, s a vele járó, az elismerést jelző emléktáblát.

A nívódíjra a székesfehérváriak javasolhatták azokat a magán-és középületeket, ipari létesítményeket, amelyek kedvezően alakították a város arculatát, magas színvonalon valósultak meg, s legalább öt éve - valamennyi szükséges engedély birtokában - működnek.

Az elismerés alapításának célja a város legújabb kori építészeti értékeinek, örökségének a megismerése, elismerése volt. A díjakat minden évben, az Építők Napján adták át és adják át az idén is. Egy-egy alkalommal maximum öt épület részesülhet nívódíjban.

A székesfehérváriak a Városházán elhelyezett gyűjtőládába dobhatják be javaslataikat, illetve az idén a nívódíj gmail.com e-mail címen is szavazhatnak. A javaslatok szakértő zsűri bírálja el.

Mint Kámán Béla a nívódíj bíráló bizottság elnöke elmondta, a nívódíjas épületek bekerültek a városról kiadott műemléki topográfiába, s tervezik, hogy javaslatot is tesznek a védettségükre. Az egyik díjazott épületnél - a Régió Házánál - már el is indult a védettség odaítélésével kapcsolatos eljárás.

Az idén az építőipari szakmákat oktató két iskola - a Jáky József Műszaki Szakközépiskola és a Vörösmarty Mihály Szakképző Iskola - diákjainak városismertető versenyével egészítik ki a pályázatot.

A vetélkedőn Székesfehérvár épített örökségének, értékeinek az ismeretéről adnak majd számot a jövő építőipari szakemberei - mondta el Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója.

A nívódíjra a pályázatokat április 14-ig várják, az eredményt az Építők Napja alkalmából megrendezett ünnepségen hirdetik ki.

(Képünk illusztráció)


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását