2024. április 29. - Péter

Az első magyar Michelin-csillag a Costesé

Bár a tulajdonos hivatalos értesítést még nem kapott, sajtóértesülések szerint Magyarországon elsőként kapott Michelin-csillagot a Ráday utcai Costes étterem.
2010. március 16. kedd 10:50 - HírExtra
Gerendai Károly, az étterem tulajdonosa az MTI megkeresésére azt mondta: hivatalos értesítést még nem kapott az elismerésről, egyelőre ő is csak az újságíróktól hallotta a hírt. A Michelin ellenőrei a januári séfváltás után jártak az étteremben, akkor a fogyasztás után felfedték kilétüket, egyeztettek a séffel, megnézték a konyhát - tette hozzá.
Az Index című internetes lap egy blogbejegyzésre hivatkozva írta kedden, hogy a Costes lett Magyarország első Michelin-csillagos étterme.

Az ellenőrök mindig anonim módon vizsgálódnak, nem jelentik be előre az érkezésüket, és nem lehet megismerni őket, mert kétszer nem találkozni ugyanazzal - hangoztatta Gerendai. "Nagyon meglepett, hogy az új séfet ilyen rövid idő elteltével tesztelték és az is, hogy csillagot kapunk" - mondta.

A séfeket szakmai előélet és tapasztalat alapján választjuk ki, korábban többüket behívtuk próbafőzésre, a mostani séf pedig megbízható ajánlással érkezett - tette hozzá.
Az idén százegyedik alkalommal várhatóan szerdán megjelenő Michelin gasztronómiai útikalauz első száma 1900-ban látott napvilágot, ám utána sem a két világháború alatt, sem 1921-ben nem jelentek meg újabb kiadványok.

A híres csillagokat névtelen ellenőrök osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is. Az elmúlt években sok főszakács inkább kiszállt a Michelin-rendszerből, mondván, hogy az a személyes és anyagi befektetés, amely a színvonal megtartásához szükséges, csupán olyan éttermek számára kifizetődő, amelyek nagy és egyben gyors forgalommal bírnak.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást. A 2009-es Michelin-kalauz összesen 548 éttermet vonultatott fel, melyek közül 26 büszkélkedhet a legnagyobb elismerésnek számító háromcsillagos kitüntetéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását