2024. május 6. - Ivett, Frida

Bele lehet hülyülni a tofuba

Egy nemzetközi vizsgálat összefüggést talált a nagymértékű tofufogyasztás és az időskori elbutulás között. Az eredmény mérvadó lehet más szójából készült ételekkel kapcsolatban is.
2008. július 6. vasárnap 09:04 - Hírextra
A nagy-britanniai Loughborough-i és Oxfordi Egyetem kutatói indonéz szakemberekkel együtt vizsgálták a nagy mennyiségű szója elfogyasztásának élettani következményeit az idősebb jávai lakosság körében.

Az adatokból kiderül, hogy összefüggés van az elfogyasztott szója mennyisége és az időskori memóriaproblémák között, különösen a hatvanas éveikben járók körében. A tofut naponta többször is fogyasztók esetében 20 százalékkal gyengébb emlékezetet mértek a szakemberek azokhoz képest, akik a vizsgált csoporton belül a legkevesebbet vették magukhoz ebből az élelmiszerből.

A kutatást vezető professzor elmondta: korábbi vizsgálatok szerint már a szójatartalmú ételek heti két-háromszori fogyasztása is kedvezőtlenül befolyásolja a memória működését. Ez az idősebbeknél, különösen a nőknél és a vegetáriánusoknál okozhat problémákat.

A tofu és más szójából készült termékek nagy mennyiségben tartalmaznak izoflavont, amelyet szoktak növényi hormonnak is nevezni, mert hatása az ösztrogén női nemi hormonéhoz hasonlít. Az ösztrogén fiatalabb korban segíti az agyműködést, de a jelek szerint idősebbeknél éppen ellentétes hatást fejt ki.

A szója fogyasztása egyre növekszik a nyugati társadalmakban, egyesek úgynevezett szuperélelmiszernek tekintik, amelyből érdemes minden nap enni. Ám a jelek szerint több mint kétséges, hogy a szervezet más részeihez hasonlóan az öregedő agyra is kedvezően hat-e.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását