2024. április 29. - Péter

Kósa Lajos a szabadságról

Az 1848-as magyar forradalmat azok a szabadságért küzdő politikusok vezették győzelemre, akik hitték, hogy a szabadság a törvényesség rendjén keresztül valósul meg - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere vasárnap Veszprémben, a Színházkertben, a Petőfi-szobornál tartott ünnepségen, mintegy félezer veszprémi ünneplő előtt.
2010. március 14. vasárnap 19:33 - HírExtra
A Fidesz vezető politikusa az 1848. március 15-én és az azt követő napokban történtekre emlékezve hangoztatta: nem azok álltak a forradalom élén, akik a pesti utcákon lázítottak, s "általában és kizárólag az erőszakra biztattak". A felelős politikusok a törvényhozásban fogadtatták el az áprilisi törvényeket - hangsúlyozta Kósa Lajos, felidézve: a király április 11-én fogadta el az "április törvényeket", s ekkor mondta ki Kossuth Lajos is, hogy "győzött a magyar forradalom".

Kósa Lajos április 11-e kapcsán más eseményekről is megemlékezett, így József Attila születésnapjáról, amelyet a magyar költészet napjaként ünneplünk. A költő sorait idézve - "jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet" - rámutatott: József Attila a baloldali és a jobboldali emberek számára egyaránt "szimbólum lehet".

Április 11-e nekünk ezúttal azt a döntést is jelenti, hogy "most, a XXI. század elején Magyarország merre indul el" - fogalmazott Kósa Lajos az idei országgyűlési választásokra utalva. Szerinte ma abban mindenki megegyezik, hogy "ami itt van, az nem mehet tovább".

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a magyar szabadság, a demokrácia 1848-ban nem tudott úgy megszületni, "sem 2010-ben nem tud úgy megszületni, hogy az igazságot nem tárja fel". A feltárás pedig nemcsak azzal jár, hogy "tudjuk, mi történt, hanem azt is megkérdezzük, miért történt, és világosan megnevezzük a felelősöket" - mondta a vezető ellenzéki politikus.

"El kell számolni mindennel, és mindenkit el kell számoltatni" - jelentette ki Kósa Lajos, akinek a szavait hatalmas taps követte.

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a párt veszprémi szervezetének elnöke az ünnepség "házigazdájaként" köszöntőjében "különös megtiszteltetésnek" nevezte, hogy az ünnepi szónok a "szabadság magyarországi fővárosából, Debrecenből érkezett" Veszprémbe. Abból a városból, amely "mindig példát mutatott az ország többi részének függetlenségből, szabadságból, büszkeségből" - fogalmazott Navracsics Tibor.

A rendezvény végén általános iskolások adtak műsort, majd az ünneplők koszorúkat, virágokat helyeztek el Petőfi szobránál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását