2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Fidesz önkormányzatiakkal fogja vegyíteni a Parlamentet

Elsősorban az önkormányzatokból bővítheti új frakcióját a Fidesz-KDNP. Az MTI összeállítása szerint megyei jogú városok polgármesterei, megyei önkormányzati képviselők, budapesti polgármesterek, fővárosi közgyűlési tagok bízhatnak a jelenlegi közvélemény-kutatások adatok alapján abban, hogy bekerülnek az új parlamentbe.
2010. március 14. vasárnap 15:37 - HírExtra
Újonc lehet az országgyűlésben Vantara Gyula Békéscsaba, Habis László Eger, Borkai Zsolt Győr, Székyné Sztrémi Melinda Salgótarján, valamint Fodor Tamás Sopron polgármestere. Azok a nagyvárosi vezetők, aki ma is tagjai a Fidesz-KDNP-frakciónak, befutó listás helyen várják a választást.

A listás helyeken számos megyei önkormányzati képviselőt is szerepeltetnek, így valószínűleg a politikában már jártasságot szerzett tagokkal bővülhet az új frakciószövetség egy fideszes választási győzelem esetén.

A pártszövetség budapesti területi listája alapján a kilenc fővárosi fideszes polgármester közül nyolc bekerülhet az új törvényhozásba a választásokat követően; közülük jelenleg csak hárman - Pokorni Zoltán, Nagy Gábor Tamás és Rogán Antal - ülnek a frakcióban. Hozzájuk csatlakozhat Kovács Péter XVI., Riz Levente XVII., Láng Zsolt II., Kocsis Máté VIII., valamint Bús Balázs III. kerületi polgármester.

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki frakciójából bekerülhet a Házba Tarlós István, a Fidesz, illetve Bagdy Gábor, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője. Esélyekkel indul a parlamenti helyért György István, Ughy Attila, Wintermantel Zsolt és Kucsák László fővárosi képviselői is.

Budapest 32 egyéni választókerületéből hétben indít egyébként polgármestert a pártszövetség, és a megyei jogú városok polgármestereinek többsége is elindul egyéniben.

Arányait tekintve Hajdú-Bihar és Tolna megyében indul a legtöbb polgármester: előbbiben a kilenc egyéni választókerület közül ötben indít polgármestert a Fidesz-KDNP, míg utóbbi esetében az öt körzetből háromban.

A jelenlegi, 162 tagú Fidesz-KDNP képviselőcsoport csaknem húsz politikusa nem indul újra az áprilisi országgyűlési választáson a pártszövetség színeiben; a nagy többség azonban ismét lehetőséget kap arra, hogy bejusson a parlamentbe.

A Fidesz-KDNP pénteken mutatta be programját, és döntött választási listáiról; a szövetség színeiben induló egyéni képviselőjelöltek névsora már tavaly december 14-én véglegessé vált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását