2024. május 24. - Eszter, Eliza

Elfogadták Budapest költségvetését

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadta Budapest 2010. évi költségvetését.
2010. március 11. csütörtök 12:25 - HírExtra
A főváros 539 milliárd forintos büdzséjét 34 igen szavazattal, 30 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el. A költségvetésre, amely több mint 491 milliárd forintos bevétellel számol, a szabad demokrata és a szocialista képviselők szavaztak igennel.
Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, a napirendi pont előadója elmondta: a várost 2010-ben a gazdasági válság miatt "minden eddiginél hatalmasabb determinációk szorongatják". A fővárosi önkormányzatnak azonban a felmerült nehézségek ellenére is sikerült a pénzügyi stabilitás megőrzésével megfelelő alapokra helyeznie a 2010-es költségvetést - mutatott rá a városvezető.

Néhány nappal korábban Ikvai-Szabó Imre visszafogottnak és fejlesztésközpontúnak nevezte a költségvetés tervezetét. Mint mondta, a központi források csökkentése miatt a főváros lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben, ez azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások színvonala csökkenhet.

A városvezető közölte, szinte valamennyi területen kevesebb pénzből és alacsonyabb normatívákkal kell majd gazdálkodniuk az intézményeknek, a büdzsé legnagyobb vesztese pedig a közoktatási ágazat lehet.

Elmondta, a büdzsé tervezésénél nagyon nehéz helyzetben van a főváros, mert ahol lehetett, már a korábbi években "elmentek a falig"; amit lehetett, a takarékosság érdekében ésszerűsítettek, összevontak vagy megszüntettek.

A költségvetés elfogadása után a szabad demokrata Lakos Imre kért szót, aki bejelentette, hogy Bőhm András képviselőtársával együtt kilépnek az SZDSZ fővárosi frakciójából, s a továbbiakban független képviselőként dolgoznak tovább. Hozzátette, azért szavazták meg a büdzsét, hogy a főváros működőképes legyen.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön 34 igen, 6 nem szavazattal, valamint 21 tartózkodás mellett elfogadta a 2009-es költségvetés módosítását is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását