2024. május 24. - Eszter, Eliza

Gyurcsány és a dél-koreai kormányfő örül

A gazdasági kapcsolatok erősödésének mindkét fél nagyon örül, de Magyarország és Dél-Korea egészen másfajta kérdésekre teszi a hangsúlyt egyebekben. Ez derült ki legalábbis a Budapesten tárgyaló Han Duk Szu és meghívója, Gyurcsány Ferenc által kedden, a p
2007. szeptember 18. kedd 14:35 - Hírextra
A két kormányfő méltatta a gyorsan bővülő magyar-dél-koreai gazdasági kapcsolatokat, amelyekre az jellemző, hogy a kereskedelmi forgalom 2002 óta a hatszorosára nőtt, dél-koreai vállalatok pedig már több mint 1,3 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon, köztük olyan nagyhírű cégek is, mint a Samsung, a Daewoo vagy a Hankook. Han Duk Szu hangsúlyozta, hogy egyre több dél-koreai vállalat tekint úgy Magyarországra, mint egyfajta kapura, amelyen át lehet legkönnyebben Európába jutni.

Míg a magyar miniszterelnök elsősorban arról beszélt, hogy "nyíltan meg kell beszélni és tisztázni a munkakultúrák találkozásakor felmerülő problémákat" (ezzel egyértelműen a dunaújvárosi Hankook gumigyárnál meglévő helyzetre utalt), addig a dél-koreai kormányfő inkább azt ecsetelte, hogy országa, pontosabban Joszu városa nagyon szeretné elnyerni Budapest támogatását a 2012-es világkiállításra való jelentkezéséhez. A magyar újságírók is a Hankookról tettek fel kérdéseket, a dél-koreaiak pedig mindenáron választ szerettek volna kicsikarni Gyurcsány Ferencből, hogy Magyarország őket vagy inkább a lengyeleket támogatja a világkiállítási jelentkezésnél.

A Hankook-ügyben Han Duk Szu csupán annyit mondott - de azt többször és többféleképpen körülírva -, hogy "minden dél-koreai vállalat mindenütt maximálisan betartja annak az országnak a törvényeit, ahová települ". Gyurcsány Ferenc pedig csak annyit mondott, hogy a dél-koreai környezetvédelmi világkiállítás terve "rokonszenves", de a magyar kormány csak november végén dönt arról, hogy melyik pályázat mellé áll, viszont ekkor nyilvánosságra is fogja hozni döntését.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását