2024. április 19. - Emma

Debrecenben nincs

Debrecenben nincs szegregált lakókörnyezet, vagyis olyan városrész, ahol a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők és a rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkező aktív korúak aránya elérné a lakosság 50 százalékát - közölte Pajna Zoltán a
2008. április 2. szerda 20:08 - Hírextra

Az alpolgármester szerint ez most derült ki, amikor elkészült Debrecen Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS), s annak kötelező elemeként az úgynevezett anti-szegregációs terv. Ahol ugyanis van ilyen szegregált térség, ott e tényt figyelembe kell venni a városfejlesztésnél, s vizsgálni, hogy a tervezett fejlesztések miként befolyásolják a szegregációt.

Elmondta azt is, hogy az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a regionális operatív program (ROP) keretében mintegy 11 milliárd forintot különített el városrehabilitációs célokra. A forrásra egyenlő arányban pályázhat a három megyeszékhely - Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok -, amennyiben rendelkezik Integrált Városfejlesztési Stratégiával.

A 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó IVS keretében a városoknak akcióterveket kell kidolgozniuk a konkrét fejlesztési elképzelésekről.

Debrecenben az IVS-t elkészítő Euro-Régió Ház Kht. 10 fő csoportba sorolta az IVS városrészeket - tette hozzá Fodor András, a kht. igazgatója. Elmondta azt is, hogy 4-4 akcióterületet jelöltek ki a programban.

Ennek megfelelően a funkcióbővítő városrehabilitáció a belvárosra, a multimodális közlekedési központ megépítésére, a Nagyerdőre és a déli ipari területre terjed ki. A szociális típusú városrehabilitáció pedig a Dobozikertben, a Sóházban, a Nagysándor-telepen és Nagymacson valósul meg az IVS keretében.

A dokumentumot a közgyűlési elfogadás előtt társadalmi és szakmai vitára bocsátják, s azt követően nyújtják be várhatóan május végén a kormánynak - tette hozzá Pajna Zoltán alpolgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását