2024. június 16. - Jusztin

Demszky: Vajda és Hagyó vizsgálta a revizor leveleit

Vajda Pál és Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesek vizsgálták a BKV-val kapcsolatban érkezett revizori leveleket, és azt állapították meg, hogy az azokban foglaltak teljesen megalapozatlanok - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) az MTI-nek szerán.
2010. március 10. szerda 19:25 - HírExtra
A főpolgármester az MTI-nek arra a hírre reagált, hogy a BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben arról tájékoztatta őt: a cégnél "lopnak, csalnak, sikkasztanak".
A hvg.hu szerdán azt írta: információik szerint a belső ellenőr levelében az állt, hogy évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV, továbbá már évek óta lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat fogadnak be, és ehhez kapcsolódóan csalnak az áfával, az szja-val, a tb-vel.

A hírre reagálva Demszky Gábor az MTI-nek azt mondta: miután megjelent a cikk, utánanéztek, hogy mi is volt ez az ügy. Mint mondta, írt nekem valaki, azt - mivel a cégfelügyelet körébe tartozott - kiszignálta először Vajda Pálra (MSZP) azzal, hogy vizsgálja ki: a BKV-nál ez "áll vagy nem áll". A később érkező újabb levelet pedig Hagyó Miklósra (MSZP) szignálta ki, aki akkor a helyettese volt - mondta.

Hozzátette: a vizsgálatok azt állapították meg, hogy "tökéletesen megalapozatlanok" voltak a levélben foglaltak, amelyeknek "semmi, de semmi köze nincs a jelenlegi ügyhöz".

Mint mondta, úgy tudja, a levél írója válaszlevelet is kapott. Hozzátette: az egész dokumentáció, hogy mit kapott a hivatal és mit vizsgált, megtekinthető a városháza kommunikációs igazgatójánál. Arra a kérdésre, hogy újra vizsgálni kívánják-e a levél tartalmát, azt mondta: ezt már az újságírókra bízza.

Általánosságban szólva elmondta: amennyiben ilyen levél érkezik hozzá, akkor azt kiszignálja vagy a főjegyzőnek vagy helyetteseknek, hogy vizsgálják ki.

A hvg.hu szerint a Főpolgármesteri Hivatal azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat, így nem is válaszoltak a revizornak, és az általa kért személyes találkozó sem jött létre Demszky Gáborral.

A Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu-nak úgy válaszolt: "a hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál, és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó".

A belső ellenőr azonban leírta levelében, hogy munkaügyi konfliktusa van felettesével, mivel belelát a gazdasági és pénzügyekbe. Az ellenőrt nem sokkal később elbocsátották, emiatt munkaügyi pert indított a cég ellen.

A hvg.hu információi szerint ezután a volt belső ellenőr továbbra is írt leveleket Demszky Gábornak. Ezekre 2007 decemberében Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes válaszolt: munkaügyi természetű problémáról van szó, ezért nem kívánnak vele foglalkozni. Közölte, hogy az ügy a felügyelőbizottságra tartozik, ezért a panaszt továbbította a testületnek.

A revizor ezután Szabó Máté ombudsmanhoz fordult. Ő tájékoztatást kért a hivataltól, de ugyanazt a választ kapta Hagyó Miklóstól, mint korábban a belső ellenőr. A hvg.hu úgy tudja, hogy az felügyelőbizottság végül azért nem vizsgálta az ügyet, mert - akkori elnökének elmondása szerint - "nincs elég apparátusa".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását