2024. május 9. - Gergely

Argentin filmes 1986 után kapott újra Oscart

Csaknem negyed század elteltével kapta ismét argentin alkotás a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat: Juan José Campanella El secreto de sus ojos című filmjével szerzett dicsőséget hazájának, Argentínának.
2010. március 8. hétfő 19:44 - HírExtra
A dél-amerikai ország 1986-ban A hivatalos változat című társadalmi-politikai drámával aratott sikert az Amerikai Filmakadémia tagjainál, ezt követően az argentin filmművészet négy jelölésig jutott, legutóbb - 2001-ben - épp Campanella egy másik filmjét, az El hijo de la novia című alkotást jelölték a díjra.

A rendező győzelmét követően úgy fogalmazott, hogy meseszerűnek tűnik számára az elismerés. "Azt hiszem, reggel amikor felkelek majd egy pohár vízért, meg fog lepni a szobor látványa" - jegyezte meg Campanella, aki megilletődötten vette át a szobrot.
"Egyre idegesebb lettem, ahogy láttam, fogy az időm. Nem emlékeztem semmire, csak megpróbáltam minél kevesebb hibát véteni az angolban" - idézte fel beszédét, amelyben az Avatar című filmre utalva köszönetet mondott a filmakadémiának is azért, hogy a Na'vit nem tekintette idegen nyelvnek.

A rendező külön megtiszteltetésként értékelte, hogy Pedro Almodóvártól vehette át a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. "Így kétszeres a büszkeségem" - mondta.
A koprodukciós film főszereplője, Ricardo Darín csodálatosnak nevezte, hogy az El secreto de sus ojos vitte el az aranyszobrocskát a 82. Oscar-gálán. Darín szerint Campanella filmje azért is tudott győzedelmeskedni, mert az alkotásban megvolt a szellemesség, ami a többi jelölt filmből hiányzott. "Láttam a másik négy filmet, mindegyik nagyon jó. De amikor megnéztem őket, úgy éreztem, nyerhetünk" - mondta a veterán argentin színész.

"Ez a díj a filmnek jár, a film pedig maga Juan José Campanella, aki forgatókönyvíró, producer, rendező és mentor" - mondta a sikert követően a film női főszereplője, Soledad Villamil.

Az El secreto de sus ojos minden idők egyik legnézettebb argentin filmje lett, eddig 2,5 millióan látták a dél-amerikai országban.

Ricardo Darínra egyébiránt vár még egy feladat: megígérte a rendezőnek, hogy ha megnyeri az Oscar-díjat, meztelenül körbefutja Buenos Aires híres obeliszkjét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását