2024. május 21. - Konstantin

A francia Total felszámolja dunkerque-i olajfinomítóját

A Total francia olajipari vállalat vezetősége hétfőn bejelentette: döntött a hónapok óta bezárásra ítélt dunkerque-i olajfinomító végleges felszámolásáról, de nem bocsátja el a 370 dolgozót, hanem a cégcsoporton belül új munkahelyeket kínál fel a számukra.
2010. március 8. hétfő 19:25 - HírExtra
A bejelentés nem nyugtatta meg a kedélyeket: megközelítőleg háromszáz feldühödött dolgozó megpróbálta elfoglalni a cég székházát Párizs Défense üzleti negyedében. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét őket az épület előtt, de néhány tüntetőnek sikerült a toronyház hermetikusan bezárt üvegajtaját betörnie. "Otthon vagyunk" - kiabálták az irodaház előcsarnokába bejutott tiltakozók.

Az észak-franciaországi finomítóban szeptember óta szünetelt a termelés, és sejthető volt, hogy a telep felszámolására készül az olajipari vállalat. Az itt dolgozók iránti szolidaritásból februárban egy hétig a Total mind a hat franciaországi finomítójában sztrájkoltak a dolgozók, ami üzemanyaghiánnyal fenyegette az országot.

A vezetőség akkor elkötelezte magát arra, hogy a következő öt évben a dunkerque-i olajfinomítón kívül más telephelyet nem zár be Franciaországban, és elbocsátásokra sem kerül sor. Ezt követően a legtöbb finomítóban a dolgozók beszüntették sztrájkjukat.

A Total hétfőn közölte: a bezárást követően a 370 dolgozóból 15-nek az egyik logisztikai raktárában ajánl munkát, 225-en átkerülnek az olajfinomító technikai kisegítő és képzési központjaiba, 80-an a cégcsoport többi olajfinomítójában, 30-an a Total más munkaterületein kapnak állást, 20-an pedig korkedvezményes nyugdíjjal távozhatnak a cégtől. Senkit nem bocsátanak el, a felajánlott posztokra önkéntes alapon várják a dolgozókat - hangsúlyozta közleményében a Total.

A cég azt is tudatta, hogy megállapodott az Electricité de France (EDF) energiavállalattal arról, hogy a dunkerque-i telepen gázterminált alakít ki, amely 2014-től ötven főt foglalkoztat majd közvetlenül, valamint 150 személyt bedolgozóként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását