2024. május 2. - Zsigmond

Megalázóan alacsony bérért dolgoznak

Megalázóan alacsony bérért dolgoznak a vám- és pénzügyőrség hivatásos állományú tagjai, jelenleg egy kezdő tiszthelyettes 65 ezer forintot visz haza havonta, miközben jelentős költségvetési bevételt szed be - mondta a Vám- és Pénzügyőrség Független Szaksz
2008. május 21. szerda 14:49 - Hírextra
Holecz Gábor hozzátette: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény meghatározza a hivatásosok tervszerű előmenetelének rendjét, azonban ezt sem tartják be a korlátozott pénzügyi lehetőségek miatt. Így tömegesen fordul elő olyan eset, amikor egy finánc elvégzi a főiskolát, s a törvény szerint előre kellene sorolni, de ezt mégsem teszik meg - mondta.
A 3.300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5.800 hivatásos pótléka - bár ugyanazt a munkát végzik - kevesebb a többi fegyveres szerv tagjának pótlékától.

Hiába dolgoznak a vám- és pénzügyőrség nyomozói milliárdos nyomozásokban, hiába derítenek fel milliárdos adócsalásokat hetente, hiába dolgoznak ugyanazon büntetőeljárási törvény alapján, mint a rendőrök, a nyomozati pótlékuk mindössze 20 százalék, miközben a rendőr nyomozók 65 százalékos nyomozati pótlékot kapnak - hangsúlyozta.

Példaként hozta még a szakszervezeti vezető a 45 százalékos közterületi pótlékot, amit a rendőrök megkapnak, míg az ugyancsak közterületi szolgálatot ellátó vám- és pénzügyőrök nem. De nem részesül különleges bevetési pótlékban a Merkúr bevetési egység sem, ellentétben a rendőrség hasonló szervezeteivel.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól az elmúlt két évben már többször is kértük, hogy rendezze a pótlékaink körüli anomáliákat, azaz nyissa meg a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény különös részét, amely a pénzügyőrökre vonatkozik. A rendőrség és határőrség integrációjakor azonban ezt megtette az IRM - mondta.

Holecz Gábor hozzátette: ha nem kapnak választ az IRM-től, akkor másfél hónapon belül demonstrációt is szerveznek, és kérik a többi fegyveres és rendvédelmi szerv szakszervezetét, hogy vegyenek részt azon, támogassák a VPFSZ-et.

Az IRM nem reagált azokra a szakszervezeti javaslatokra sem, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvényben a vám- és pénzügyőrséget érintő módosításokat vezessék át, tekintettel az időközben bekövetkezett szervezeti változásokra.

A szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a pótlékolásra vonatkozó diszkriminatív rendelkezések miatt, várjuk a határozatot.

Holecz Gábor beszámolt egy jelentős érdekvédelmi diplomáciai sikerről is: a Pénzügyi Dolgozók Európai Uniója szeptemberben Budapesten rendezi 2008. évi kongresszusát, tizenhét ország szakszervezetének vezetője részvételével. A szakszervezeti szövetségnek Európa-szerte 370 ezer tagja van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását