2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jön a regisztrációs jegy

Regisztrációs jegyet kell váltaniuk hétfőtől a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak - a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek, a menekülteknek - a belföldi forgalomban.
2010. március 1. hétfő 07:00 - HírExtra
A jegytípus gyakorlati haszna az, hogy így nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások, ismertté válnak az utazási távolságok, időszakok, az információk segíthetnek a menetrendek előkészítésében. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Az ingyen beszerezhető regisztrációs jegy kiadására a közösségi közlekedési szolgáltatók - a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV - felkészültek - közölték a napokban a cégek. Egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már korábban is lehetett regisztrációs jegyet váltani, de egységesen, március 1-jétől vezetik be az autóbusz-közlekedési társaságok az új jegytípust.

Az utasok a regisztrációs jegyet az autóbuszvezetőknél kérhetik felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is megváltható. A MÁV-START Zrt. vonataira a regisztrációs jegyet a gépesített pénztárakban adják ki, ahol ez nem áll rendelkezésre, vagy a pénztár zárva van, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető a jegytípus. Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC pótjegyet kérnek.

A MÁV-START tájékoztatása szerint regisztrációs vonat jegyet telefonon is rendelhetnek az érintett utasok az eddig már megszokott módon, az InterCity jegyekhez hasonlóan. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. A megrendelés felvételekor a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap, amelyet a jegyátvételkor meg kell adni. A MÁVDIREKT-en keresztül, telefonon megrendelt jegyeket csak gépesített jegypénztárakban lehet átvenni - hívja fel a figyelmet a MÁV-START.

A regisztrációs jegy - a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható 60 nappal a tervezett indulás előtt. A regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő nap 24. órájáig érvényes.

A GYSEV tájékoztatása szerint a magyarországi vonalaikon közlekedő vonatokra kell megváltani a regisztrációs jegyet, a nemzetközi forgalomban azonban nem szükséges.

A regisztrációs jegy a GYSEV jegypénztárakban váltható meg. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy a pénztár zárva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálóknál is megváltható.

A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől 500 forint pótdíjazással jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását