2024. április 29. - Péter

Járóbeteg-ellátás, gyógyulj meg!

Jó lenne, ha az egészségpolitika ismét felkarolná a járóbeteg-ellátást, mert a szakrendeléseken történő gyors beavatkozások nemcsak beteg közeliek, hanem olcsók is. A szakma mégsem lát esélyt a javulásra. Vajon miért?
2010. február 28. vasárnap 16:39 - Nagy András
Mint megírtuk, a Közép-magyarországi régióban egy-egy laboratóriumi vizsgálatra átlagban kevesebb mint fél napot kell várni. Kivéve Óbudát. Ott ugyanis az is előfordulhat, hogy több mint egy hónapot. Minderre egy állampolgári megkeresés kapcsán derítettünk fényt.
 
A középkorú férfi február közepén jelentkezett háziorvosi beutalójával az Óbudai Rendelőintézetben, vér- és vizeletvétel céljából, mire a laboráns közölte vele: mindegy mi a baja, időpontot leghamarább március második felére adhat neki.

Az eset kapcsán az Egészbiztosítási Felügyelet a HírExtrának azt mondta, a várakozási idők nem térnek el jelentősen az európai átlagtól. Igaz, azt elismerte, hogy az egyes szolgáltatók közt lehetnek különbségek, továbbá tény, hogy az Óbudai Rendelőintézet a laborellátásra vonatkozóan az elmúlt fél évben a várható várakozási időkről jelentést nem küldött a felügyeletnek.

Tűrhetetlen

A szakrendelő szerint a háziorvosban van a hiba
Dr. Thomka György, az Óbudai Rendelőintézet orvos-igazgatója, az esetről a HírExtrának azt mondta: a körzeti orvos olyan, sürgősséget nem indokoló vizsgálatokat is kért, amelyek miatt előjegyzést kapott a beteg. Amennyiben a rendelőintézet és a kerületi körzeti orvosok közti megállapodást figyelembe veszi és a valóban sürgős vizsgálatokat kéri, a beteg már másnap megkapta volna az eredményt.
HírExtra
Nem fogadható el és nem értünk egyet a kérdés ilyen megoldásával – mondja Dr. Varga Imre, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke arra a kérdésünkre, elfogadható-e, hogy egy rutinvizsgálatra, amit mindenütt egyik napról a másikra végeznek, több mint egy hónapot kelljen várni a betegnek?

Sajnos azonban az is igaz, hogy ez egy igen komoly rendszerhiba eredménye, melyről nem az intézmény tehet – teszi hozzá az elnök. Egyúttal úgy véli, hogy a kormány által tavaly bevezetett teljesítményvolumen korlát rendszer bevezetése előtt ilyen problémák nem voltak.

Dr. Varga Imre szerint még mindig büszkék lehetünk rá, hogy a világon az elsők között vagyunk a szakorvoshoz jutás statisztikáiban, szemben a nálunk jóval gazdagabb svéd, vagy angol egészségüggyel, ahol több hónapos, nem egyszer fél éves előjegyzési időket találni a szakrendeléseken – persze csak a nem sürgős ellátások esetében.

Félelem és reszketés az önkormányzattól

A mai rendszerben azonban sok intézet menedzsmentje kényszerül hasonló megszorításokra, mert ha nem ezt teszi, akkor az intézmény veszteségét fokozza és egyben a tulajdonosa (például a helyi vezetés) haragját vonja magára – mondja.

A Medicina2000 folyamatosan lobbizik az orvosszakmát befolyásoló anyagi kérdések kiiktatás érdekében – derül ki, bár a szakmailag felesleges kettőzöttségeket az érdekvédők is szívesen mellőznék. Úgy vélik, ezzel a kérdés legalább részben megoldódna. A szervezet mégsem derűlátó a korrekciót illetően. Minthogy ez valódi konszenzust igényel a különböző egészségügyi érdekképviselők részéről, sok eredményt eddig nem sikerült elérni – mondják.

Pedig jó lenne, ha az egészségpolitika ismét felkarolná a járóbeteg-ellátást, mert a szakrendeléseken történő gyors beavatkozások nemcsak beteg közeliek, hanem olcsók is, s ez már csak a jelen gazdasági helyzet miatt sem lebecsülendő körülmény.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását