2024. május 18. - Erik, Alexandra

Emlékezés a nyilasok áldozataira

A nyilas hatalomátvétel áldozataira emlékeznek vasárnap délután Budapesten, a Szent István parkban.63 évvel ezelőtt, 1944. október 15-én vették át a nyilasok a hatalmat.
2007. október 14. vasárnap 10:03 - Hírextra
A Raoul Wallenberg szobránál tartott ünnepségen több szervezet jelezte részvételét, így a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Békeszövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Nagy Imre társaság, az Országos Cigányönkormányzat, a Bibó István Közéleti Társaság, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Wesley János lelkészképző Főiskola, a Pallas Páholy-Klubháló Egyesület, a Vörösmarty Öregcserkészek Baráti Köre és az Angyalföldért Egyesület képviselteti magát.

1944. október 15-én Horthy Miklós kormányzó bejelentette, hogy fegyverszünetet kér. Délután németek szállták meg a Duna-hidak hídfőit és a Rádiót, ahol este elhangzott Szálasi Ferenc kiáltványa a hatalomátvételről és arról, hogy a harc folytatódik Németország oldalán.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását