2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tovább lakoló lakáspiac

Közép-Magyarországon 2009-ben – a fővárosi növekedés eredményeként – közel annyi lakás épült, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az ország egészében 11 százalékkal kevesebb lakás kapott használatbavételi engedélyt - tette közzé a KSH.
2010. február 27. szombat 12:56 - HírExtra
Közép-Magyarországon 2009-ben – a fővárosi növekedés eredményeként – közel annyi lakás épült, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az ország egészében 11 százalékkal kevesebb lakás kapott használatbavételi engedélyt - tette közzé a KSH.

A lakásépítések döntő hányada változatlanul Közép-Magyarországon koncentrálódik, az új lakások 55 százaléka e térségben létesült. Budapesten 2009-ben az építésügyi szakhatóságok 10.400 lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, 9,6 százalékkal többre, mint egy évvel korábban. A főváros szerepe tovább erősödött, az országban épített lakások közül minden harmadikat itt vették használatba a tulajdonosaik.

Az építtetői kört tekintve a vállalkozások az előző évinél 8,3 százalékkal, a természetes személyek 4 százalékkal több lakás építésére adtak megbízást. Az új lakások nyolctizedét – az előző évihez hasonlóan – továbbra is értékesítés céljából építették, a kis súlyarányt képviselő bérbeadásra szánt lakások száma viszont az ötszörösére emelkedett.

Az új lakások több mint kétharmada továbbra is többszintes többlakásos formában létesült. Az új építésű lakások átlagos alapterülete 67 négyzetméter volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A lakások alapterület szerinti összetétele lényegében nem változott, az új építésű lakások hattizede továbbra is 60 négyzetméternél kisebb. A szobaszám szerinti összetétel némileg módosult; az egy és két szobával épült lakások aránya kissé nőtt, míg a három és több szobával épülteké hasonló mértékben csökkent.

A vizsgált időszakban az építésügyi szakhatóságok 7.500 új lakás építésére adtak ki engedélyt, 38 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását