2024. április 19. - Emma

Újabb negatív rekordunk van

Januárban tovább csökkent a frissen kötött lakáscélú hitelszerződések értéke és a forintalapú hitelekből majdnem tíz éve, svájci frank alapú hitelekből - amióta megjelent a kínálatban - még soha, az euró alapúakból pedig tizennégy hónapja nem jegyeztek fel a múlt havinál kisebb összeget - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntek nyilvánosságra hozott legfrissebb adataiból.
2010. február 26. péntek 13:40 - HírExtra
A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója (THM) januárban további negyed százalékponttal 11,91 százalékra mérséklődött, miközben az euró alapú lakáshiteleké a múlt hónapban 29 bázisponttal emelkedett és mindössze 4 tized százalékkal volt alacsonyabb, mint a forinthiteleké.

A svájci frankban denominált lakáshitelek átlagos hitelköltsége viszont januárban 6 százalék alá csökkent és 2007 közepe óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A forintban és devizában denominált hitelek átlagos költsége közötti különbözet az MNB számításai szerint 2,4 százalékra csökkent a múlt hónapban, és növekedést mutat a forinthitelek aránya a devizahitelekkel szemben de az új lakáshitel szerződéseknek így is csak kevesebb mint 29 százalékát kötötték forintban az építkezők.

A januárban felvett fogyasztási forinthitelek szerződéses összege is visszatért az egy évvel korábbi hatéves mélypontra annak ellenére, hogy a THM egyetlen hónap alatt 124, egy év alatt pedig 478 bázisponttal csökkent.

A svájci frank alapú hiteldíj mutató ennél mérsékeltebben csökkent januárban, a jelzáloggal fedezett szabad felhasználású hitelek esetében 83, a gépjármű hiteleknél pedig 105 bázisponttal, a személyi hitelek hiteldíja viszont 51 bázisponttal nőtt a múlt hónapban.

A szabad felhasználású euró jelzáloghitelek THM-je 18, illetve 19 bázisponttal volt alacsonyabb mint egy évvel, illetve egy hónappal korábban, a gépjármű és a személyi hiteleknél pedig 76 bázispont illetve 33 bázispont emelkedést regisztrált a jegybank a múlt év vége óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását