2024. május 16. - Mózes, Botond

Dávid Ibolya újra akcióban

Dávid Ibolya szerint Sólyom László köztársasági elnöknek törvényi kötelezettsége, hogy elérje, az Országgyűlés mégiscsak szavazzon az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT)elnökjelöltjéről; az MDF kezdeményezi az államfőnél a törvényhozás összehívását az ügyben.
2010. február 26. péntek 13:28 - HírExtra
Az MDF elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: a házbizottság febuár 22-iki, a parlamenti választásokat megelőző utolsó ülésén "a két nagy párt mutyija" következtében levették a napirendről az ORTT elnökéről történő szavazást.

(A médiatörvény rögzíti: a választást a jelöltállítástól számított tizenöt napon belül meg kell tartani. A Köztársasági Elnöki Hivatal február 18-án közölte az MTI-vel, hogy a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatóját jelöli az ORTT elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök.)

Dávid Ibolya szerint az államfőneknemcsak sajnálkozásra van joga az ügy kapcsán, hanem arra is, ami egyben törvényi kötelezettsége, hogy elérje, szavazzanak a képviselők Polyák Gábor személyéről.

Mint hangsúlyozta, Sólyom László írásban kérheti az Országgyűlés összehívását. Az MDF mindezért kezdeményezi a hatályos törvényeknek megfelelő eljárást, és az államfőhöz fordul - tette hozzá.

Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabineteinek koordinátora a sajtótájékoztatón, megismételve szerdai közlését, arról beszélt, hogy az MDF nem ért egyet az Országos Választási Bizottság (OVB) ajánlószelvényekkel kapcsolatos döntésével.
Közölte: az MDF hétoldalas szakmai levélben fordul az OVB elnökéhez, megfogalmazva a párt azon szakmai érveit, miért hozott téves döntést az OVB.

Az ügy előzménye, hogy a főváros 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsága egy magánszemély kifogása nyomán vizsgálta Debreczeni József ajánlószelvény-gyűjtését. Az oevb megállapította, hogy Debreczeni József megsértette az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó szabályt, amikor honlapján közzétette, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat.
Az oevb határozata ellen Debreczeni József fellebbezést nyújtott be, és kérte a kifogás elutasítását.

Ezután az OVB hétfő este általános érvényű állásfoglalást adott ki a kérdésben, megállapítva, hogy a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekről. Vagyis, "ebből következően a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön".

Mindezek után a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) tagjai kedd este egyhangúlag úgy döntöttek, a kifogást elutasítják, megváltoztatják az elsőfokú határozatot és kinyilvánítják, hogy nem volt jogsértő Debreczeni József felhívása. A határozatban kitértek arra is, hogy csak Debreczeni József felhívása bizonyított, az nem, hogy gyűjtés is folyt ezeken a megjelölt helyeken.

Kajdi József kiemelte, hogy a törvény rögzíti azon munkahelyeket, ahol tényleg tilos gyűjteni: ilyen a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek szolgálati helyei, a tömegközlekedési eszközök, valamint az állami és az önkormányzati szervek hivatali helyiségei.

Az OVB döntésével megkérdőjelezte valamennyi ajánlószelvény gyűjtésének jogszerűségét - jelentette ki.

Kajdi József újságírói kérdésre közölte: van olyan képviselőjelöltje az MDF-nek, aki már összegyűjtötte a 750 ajánlószelvényt. Közölte azonban, hogy pártpolitikai kérdésekben nem tud nyilatkozni. Dávid Ibolya, miután elmondta gondolatait az újságíróknak, távozott a sajtótájékoztató helyszínéről, így újságírói kérdésekre nem tudott válaszolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását