2024. május 16. - Mózes, Botond

Elindult az EP-választási kampány - frissítjük!

Gurmai Zita szerint Orbán Viktor a Fidesz budapesti EP-kampánynyitóján elmondott beszédéből - amely avítt volt és megosztó - az derült ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a konfliktusexport programjával indul az európai parlamenti választásokon.
2009. május 2. szombat 18:35 - HírExtra
Egy régi ember

Gurmai Zita szerint Orbán Viktor a Fidesz budapesti EP-kampánynyitóján elmondott beszédéből - amely avítt volt és megosztó - az derült ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a konfliktusexport programjával indul az európai parlamenti választásokon. Az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje erről szombaton nyilatkozott az MTI-nek.

Úgy fogalmazott: "egy régi embert hallottunk, egy idejétmúlt, jól ismert beszéddel".
Véleménye szerint csak beszélni nem elég. Amiből elég volt, az a válság, a megosztottság és a gyűlöletkeltés - tette hozzá.





Fotók: Fejér Bálint

Gurmai Zita szavai szerint a Fidesz elnöke belpolitikai csatatérré kívánja silányítani az európai intézményeket, ahogy azt az elmúlt öt évben is tették.

"Hisszük, hogy ebből a magyaroknak elege van, mert ez nem segít, hanem árt Magyarországnak, és elege van Európának is azokból a megosztó politikusokból, akik csak beszélni tudnak, de semmilyen érdemi programjuk nincs a válság kezelésére" - jelentette ki.

Gurmai Zita kiemelte, az MSZP a hatékony nemzeti érdekérvényesítés programját javasolja. Mint mondta, azok szavazatát várják június 7-én, akiknek elege van a konfliktusexportból, a megosztó mondatokból és a gyűlöletkeltésből.

"Viktor, Viktor!"

Orbán Viktor szerint Magyarországon nem a gazdasági válság kezelése, hanem a hatalmukat átmenteni akaró szocialisták politikai válságának kezelése folyik. Erről Orbán Viktor - akit a tömeg tapssal és "Viktor, Viktor" skandálással fogadott - szombaton a párt budapesti EP-kampánynyitóján beszélt.





"Ideje kimondani, (...) Magyarországon nem a gazdasági válság kezelése folyik, hanem az MSZP politikai válságának kezelése" - fogalmazott a pártelnök a Városligetben, a Kós Károly sétányon tartott rendezvényen, ahol a szervezők becslése szerint sok ezren vettek részt.

Orbán Viktor hozzátette: a szocialisták számára nem az a cél, hogy a gazdaságot megmentsék, hanem az, hogy az MSZP-t politikailag megmentsék.
Mint mondta, a Gyurcsány-Bajnai-korszak árát fizeti az ország az újabb MSZP-csomaggal, amelytől - hiába minden áldozatvállalás - a helyzet nem jobb, hanem rosszabb lesz. A reménytelenség kormánya, a reménytelenség politikája soha nem fog kivezetni az ördögi körből - tette hozzá. Úgy vélte, a szocialisták ugyanazt folytatják, amit eddig, hiszen folyik a hazugság, a trükközés, a felelősség áthárítása az emberekre, és jön az újabb és újabb megszorítás.

Orbán Viktor szerint most azért kellene áldozatot vállalnia Magyarországnak, hogy "ők megússzák, hogy ők megmeneküljenek a felelősségre vonástól", azonban - mint folytatta - a Gyurcsány-Bajnai-kormány megmentéséért "ne vállaljon áldozatot az ország!"
Közölte: legyen vége már ennek a sok éve tartó sötét korszaknak, amelyben a tolvajszellem vált uralkodó ideológiává, az a tolvajszellem, amelyet a "szélhámos milliárdosok" szabadítottak az emberekre.

"Lassan az egész ország a Gyurcsány-Bajnai korszak áldozata és kárvallottja" - fogalmazott Orbán Viktor, akinek szavait az említett politikusok hallatán fújolás és füttyök kísérték. A Fidesz elnöke ezt követően kijelentette: már az egész ország azt mondja: "elég".

Orbán Viktor azt fejtegette, hogy a "tolvajszellem politikusai" időről-időre álruhát váltanak. Ezt - szavai szerint - már megszoktuk az elmúlt években, hiszen több alkalommal is álruhát váltottak. Mint mondta, hol a jóléti rendszerváltó, hol a lendületes baloldali, hol az elszánt reformer álcájába bújt a Gyurcsány-Bajnai korszak. Most megint átöltözik, és a válságkezelő álcát öltötték magukra - közölte.

Orbán Viktor szerint azonban mindhiába: hiszen lassan már mindenki látja, akárhány is a változás, ez mindig ugyanaz a szocialista kormány.

"Hogyan tudjuk megvédeni az országot a mai helyzetben? Mit tehetünk, mit kell cselekednünk?" - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke.

Válaszként kifejtette: ugyanazt kell tennünk, amit megtettek a csepeliek, a ferencvárosiak, és amit számos időközi választáson megtettek az emberek.

"Együtt, egyszerre kell kimondanunk, amit eddig csak külön-külön mondhattunk" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy június 7-én lehetősége nyílik mindenkinek, hogy egyszerre mondja ki az egész ország: elég.

Orbán Viktor a szociális népszavazásra emlékeztette hallgatóságát, arra a népszavazásra, amikor - véleménye szerint - megvédték az egészségügyet. Most is ez a dolgunk - jelentette ki.

"Egy ország hangja dübörögje a Gyurcsány-Bajnai kormány fülébe, hogy elég" - fogalmazott a politikus, akinek e szavaira felhördült a hallgatóság.
Hozzátette: amikor egy ország mondja, hogy elég, akkor "a hatalmon lévők libabőrözni kezdenek", mert akkor megérzik, mit jelent az, amikor egy országgal állnak szemben. Mint mondta, amikor egy egész ország mondja, hogy elég, akkor a hatalmon lévők megértik, hogy sok millió embert haragítottak magukra, és minél tovább húzzák, a harag annál nagyobb lesz.

Orbán Viktor közölte: egyet biztosan tud, ő ott lesz június 7-én a szavazáson, hiszen ő is egy abból a sok millió emberből, aki azt mondja: elég.

Hozzátette: ott lesz júniusban a szavazáson, mert meg akarja védeni az országot attól, hogy még mélyebb válságba vigyék azok, akik hét év alatt tönkretették.

Közölte, azért is ott lesz a választáson, mert elege van abból, hogy gyermekei jövőjét ellopja "egy maroknyi szélhámos és az őket támogató maroknyi párt", és ott lesz, mert véget akar vetni a reménytelenség korszakának, mert el akarja takarítani a romokat, meg akarja találni a felelősöket, és újjá akarja építeni a hazát.

"Legyünk ott mindannyian, és a változás nem marad el" - hangoztatta Orbán Viktor, aki a már jól ismert köszöntéssel, a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" szavakkal búcsúzott közönségétől.

Kampánnyitó


Schmitt Pál szerint a június 7-i európai parlamenti (EP) választás sokkal többről szól annál, mint hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei bejussanak az európai parlamentbe; erről a Fidesz-KDNP EP-listavezetője szombaton Budapesten, a párt EP-kampánynyitó nagygyűlésén beszélt.



Minél többen menjenek el szavazni, hiszen ezen a választáson azok a szavazópolgárok is kifejezhetik a szándékukat, akik a változást sürgetik - közölte a Fidesz politikusa.
Közölte: a Fidesz-KDNP közös listáján a legutóbbi EP-választáson mandátumot szerzett 12 képviselő lelkiismerete és legjobb tudása szerint végezte munkáját. "A magyar ügyek képviselete során erős szövetségesekre leltünk, de számos nehézséggel is szembe kellett néznünk" - tette hozzá.

Schmitt Pál szerint a "trianoni tragédia" óta az Európai Parlament az az egyetlen szabadon választott testület, ahol határon inneni és túli magyarok együtt képviselhetik érdekeiket. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlamentben lelki értelemben már megvalósult "nemzetünk újraegyesítése".

Beszédében az EP-képviselőiknek az elmúlt öt évben végzett munkájával összefüggésben kifejtette: a magyar kormánytól a legritkább esetben kaptak információkat arról, hogy a kabinet merre akar menni, milyen álláspontot akar képviselni. Többször előfordult, hogy a kormány - érthetetlen módon - a magyar érdekek ellen foglalt állást az EU-ban - tette hozzá.

A szocialista-szabad demokrata kormány súlyos bűne, hogy eljátszotta Magyarország tekintélyét - vélekedett a fideszes politikus, úgy fogalmazva, hogy a sorozatos hazudozás, az államháztartási adatok "kozmetikázása", a jogsértések az európai normáktól igen messze vannak.

Szerinte öt évvel ezelőtt sok tekintetben Magyarország elöl volt az Európai Unióban, mára azonban több fontos mutató terén sereghajtóvá vált. Megjegyezte, úgy tűnik, Magyarország az egyetlen állam, amelynek két válsággal kell szembenéznie: a globális gazdasági válsággal és a saját kormánya által létrehozott krízissel.
Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy a Fidesz május 13-án hozza nyilvánosságra EP-programját.



A listavezető után Tőkés László EP-képviselő lépett a színpadra, aki hangsúlyozta: nem kétséges, hogy a jelenlegi válságból a kiút az Európai Unió felé vezet, hiszen - mint fogalmazott - mégis csak jobb az EU felé, mint a Szovjetunió felé tartani.

Véleménye szerint "akárhogy is értékelnénk az elmúlt öt esztendőt", nemzetpolitikai szempontból óriási jelentőségű az európai csatlakozás. Úgy vélekedett, hogy 2004 után lehetővé vált a határmódosítás nélküli, békés nemzetegyesítés. "Összetartozásunkat senki nem kérdőjelezheti meg európai összefüggésben" - emelte ki Tőkés László.
A felszólalók közül Xavier Bertrand, a francia kormánypárt főtitkára emlékeztetett arra, hogy a magyar nép volt az, amelyik lebontotta a vasfüggönyt, legyőzte a kommunista ideológiát azért, hogy megteremtse a szabadságot.

Mint mondta, a magyar nép most is követeli a változást, és ehhez a változáshoz "itt van Orbán Viktor". Ezen szavak után a tömeg egy csoportja elkezdte skandálni: "Viktor, Viktor". A francia politikus szerint Európának olyan karakteres vezetőkre van szüksége, mint Orbán Viktor. Xavier Bertrand azt mondta: "elutasítjuk azt az Európát, amit a szocialisták akarnak".

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, a Fidesz-KDNP EP-jelöltje - jeltolmács segítségével - arról beszélt, hogy nem lehet az az elfogadott álláspontja a közvéleménynek, hogy a fogyatékos emberek haszontalanok a társadalom számára. "Nekem van egy álmom: az élet és az ember méltósága", és az, hogy ez mindenek felett álló - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pegero
2009. május 17. 19:27
Ki az a parazita Gyurma Zita alias Gurmai Zita?
warrior07
2009. május 2. 20:51
Csak kerüljön be a Jobbik az Európa Parlamentbe. Félhetnek utána a Fideszes és MSZP-s politikusok. Magyarországon csak a Jobbik tudja mi a magyarok érdeke, hogy lehetne kilábalni a válságból. És hogy maradjon meg a mezőgazdaság és még lehetne sorolni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását