2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Összeomlott a Hummer-üzlet

Az amerikai General Motors (GM) szerdán váratlanul bejelentette: nem jöhet létre a Hummer autógyár kínai eladása, és leállítják a terepjáró gyártását.
2010. február 25. csütörtök 10:41 - HírExtra
A GM tavaly októberben írta alá az adásvételi szerződést arról, hogy a márka kínai kézbe kerül, a Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery nevű vállalat veszi meg. Az akkor kiszivárgott információk szerint a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő, tavaly nyáron csődvédelmet kért GM nagyjából 150 millió dollárért adta el szabadidős terepjárókat gyártó részlegét. Az amerikai autógyár nem közölte a szerződés meghiúsulásának okát.

A The New York Times azonban egy jól értesült forrásra hivatkozva arról írt, hogy a kínai kormány nem járult hozzá az üzlethez. Peking állítólag nem engedélyezte, hogy a Szecsuán tartományban működő kínai cég megvásárolja az amerikai márkát.

A GM közölte: együttműködik a márkakereskedésekkel, az alkalmazottakkal és a beszállítókkal, hogy a bezárás fegyelmezett, felelősségteljes módon menjen végbe, és továbbra is biztosítja a szervízt és az alkatrész-ellátást a garanciális autók részére. Világszerte mintegy 400 Hummer márkakereskedés működik.

A kútba esett szerződés szerint a kínai vásárlók - a Tengzhong cég 80, míg egy hongkongi befektető 20 százalékos tulajdonrészt szerzett volna - a Hummer amerikai kereskedői hálózatát is megvették volna.

A Hummer eladási ügyletének elhúzódása kapcsán a cég kínai képviseletének vezetője néhány hete a detroiti autószalonon úgy nyilatkozott: a probléma az, hogy a vevő nem számít autógyártónak Kínában, "ahol igen szigorúan szabályozzák a belépést ebbe a kulcsfontosságú iparágba".

A GM - amely a legnagyobb amerikai autógyár - kénytelen leállítani egy másik márkája, a Saturn gyártását is, miután az eladási kísérlet kudarcba fulladt, és felszámolja a Pontiacot is, jóllehet azt meg sem próbálta értékesíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását