2024. május 17. - Paszkál

Alkotmánybírósághoz fordulnak a papok

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa az egyházi iskoláknak járó kiegészítő támogatás ügyében - közölte a testület csütörtökön az MTI-vel.
2010. február 25. csütörtök 10:48 - HírExtra
Az egyház vezetőiből álló tanács szerdai ülésén áttekintette az egyházi oktatási intézmények aktuális kérdéseit. Utaltak arra: az MKPK elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek keddi sajtóközleményében is leszögezte, hogy sem részben, sem egészében nem mondtak le az egyházi iskoláknak 2008-ra járó közoktatási kiegészítő támogatásról. "Ilyen lemondásra az Apostoli Szentszék engedélye nélkül jogunk sem lenne" - tették hozzá.

Az Állandó Tanács a napokban kiadott kormányrendelet ismeretében úgy döntött, hogy az Alkotmánybíróságtól kéri a 2008. évi közoktatási kiegészítő támogatást meghatározó kormányrendelet és a közoktatási törvényt módosító 2009. évi törvény felülvizsgálatát, mivel álláspontja szerint azok több ponton sértik az egyházak oktatással kapcsolatos alkotmányos jogait és az Apostoli Szentszékkel kötött nemzetközi szerződést. A testület a beadvány elkészítésével ugyancsak jogi szakértőit bízta meg.

"Az alkotmányossági felülvizsgálatot az indokolja, hogy a közelmúltban a 2008. évi elszámolásról kiadott kormányrendelet az egyházakkal való előzetes egyeztetés nélkül, a hatályos törvényekkel ellentétes módon és mértékben határozta meg a 2008-ra járó kiegészítő támogatás összegét" - áll a közleményben.

Az egyház álláspontja szerint az alkotmánnyal több ponton ellentétes a kiegészítő támogatás rendszerének 2010. évtől hatályos szabályozása is. Mint írták, a parlament tavaly ősszel úgy módosította a közoktatási törvényt, hogy az egyházi iskoláknak járó kiegészítő támogatás összegéből le kell vonni az önkormányzatoktól bármilyen formában kapott támogatást. Ez a többi között azt is eredményezi, hogy az önkormányzati ingatlanban működő egyházi iskolák piaci bérleti díjat fizetnek a központi költségvetésnek az olyan önkormányzati ingatlanok használatáért is, amelyek az egyházi iskolák államosítása folytán kerültek önkormányzati tulajdonba.

"Az egyházak alkotmányban biztosított oktatási szabadságát korlátozza az a másik módosítás is, amely szerint az önkormányzati ingatlanban működő egyházi iskolák helyben lakó tanulói után járó egyházi kiegészítő támogatás összegét a központi költségvetés megfizetteti az önkormányzatokkal" - zárul a közlemény.

Erdő Péter bíboros keddi közleményében kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeik tekintetében folyamatosan csorbát szenved. Mint hozzátette, a jogállamiság elve megkívánja, hogy "az állam törvény szabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi".
Az MKPK gazdasági bizottságának hétfői tájékoztatása szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan.

Kiemelte: a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány - a törvényekben és a vatikáni szerződésben foglaltaktól eltérően - most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az Állami Számvevőszék korábbi útmutatásait. A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34.272 forint, amit másfél éves késéssel, 2010 első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak - közölte a testület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását