2024. május 6. - Ivett, Frida

Járai elégedett... magával

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank búcsúzó elnöke szerint az elmúlt hat év sikeres volt a jegybank átalakítása, az inflációs célkövető rendszer bevezetése szempontjából, összességében azonban úgy jellemezhető, hogy "egy év munka és öt év harc" volt az
2007. február 26. hétfő 18:03 - Hírextra
"Ha még egyszer kezdhetném, ugyanúgy végezném a tevékenységemet, büszke vagyok a munkámra" - hangoztatta a leköszönő Járai Zsigmond hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Aláhúzta: sikeresnek mondható az elmúlt hatéves időszakban az, hogy a korábbi 10 százalékon beragadt pénzromlási ütemet sikerült egy alacsonyabb szintre levinni.

Az is büszkeséggel tölti el a jegybank elnökét, hogy a meg-megújuló kritikák, támadások ellenére sikerült megőrizni az MNB függetlenségét, és az, hogy a jegybank és a saját elnöki tevékenységét is végig "az igazmondás" jellemezte. Az elmúlt hat évre visszatekintve elmondta: erre az időszakra esett a teljes körű devizaliberalizáció bevezetése, az árfolyamsáv kiszélesítése, a csúszó leértékelésen alapuló monetáris szisztéma megszüntetése, valamint az inflációs célkövetés rendszerének bevezetése.

Járai Zsigmond aláhúzta: a tevékenységének indulásakor, 2001-ben olyan jegybank-törvényt sikerült előkészíteni, bevezetni, amely mindenben megfelelt a központi bankokra az európai normák szerint elvárt függetlenség követelményének. Ezen a jogi alapon akkoriban úgy tervezték, hogy 2007-re bevezethető lesz az euró Magyarországon.

Aláhúzta: sajnos, 2001 után azonban, az Orbán-kormány tevékenységét követően a Medgyessy-Gyurcsány-kormány időszakát a folyamatos "harcok" jellemezték, ami az infláció alacsony szintjéért, az erős forintért, a jegybank függetlenségéért, illetve a költségvetés helyzetének rendezéséért folyó jegybanki küzdelmet jelentette.

A távozó jegybankelnök elmondta: mindeközben sikerült kivívni és megőrizni a jegybank hitelességét, holott számos olyan támadás is érte az MNB-t, amely a lejáratással egyenértékű volt. "A jegybank függetlenségéért is komoly küzdelmet folytattunk, ez azért sajnálatos, mert sokat kellett küzdeni azért, ami egyébként fejlett gazdaságokban természetes" - húzta alá a távozó jegybankelnök.

Kiemelte: az MNB tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hat évben a közgondolkodásban is gyökeret vert az árstabilitás fontosságának megértése, az, hogy miért fontosak az inflációs várakozások, a közvélemény is megértette a jegybank függetlenségének szükségességét, és ezzel párhuzamosan folyamatosan javult a Magyar Nemzeti Bank hitelessége, átláthatósága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását