2024. május 19. - Ivó, Milán

A Roma Sajtóközpont nem állt szerződésben

A VII. kerületi önkormányzat közleményben cáfolta kedden azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint kilakoltatná a Nefelejcs utcai irodából a Roma Sajtóközpontot.
2010. február 23. kedd 18:38 - HírExtra
A kerület vezetése a Roma Polgárjogi Alapítványt szólította fel a jogellenes használat megszüntetésére, tehát az épület kiürítésére, a Roma Sajtóközponttal még annyira sem állt jogviszonyban, mint a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal - írta az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Népszabadság és a Népszava kedden írt arról, hogy tíz év után a VII. kerületi önkormányzat március elsejével kilakoltatja Nefelejcs utcai irodájából a Roma Sajtóközpontot (RSK). A költözés okáról a központ nem kapott információt - közölte a Népszava, azonban a lap az önkormányzattól úgy értesült, lejárt a tízéves szerződésük, amelyet a kerület nem kívánt meghosszabbítani.

Az RSK a döntésről a múlt hét végén szerzett tudomást, hivatalos értesítést nem kaptak, így szűk egy hetük maradt arra, hogy elköltöztessék a Kelet-Közép-Európában másfél évtizede elsőként megalakult, nemzetközileg is elismert szervezetet, vele többek közt a hazai cigányság történetének egyik legjelentősebb adatbázisát, az Európában is egyedülálló Roma Holokauszt archívumot - írta a Népszabadság.

A VII. kerületi önkormányzat az MTI-nek küldött közleményben rámutatott, hogy az alapítvánnyal kötött bérleti szerződés szerint egyéb harmadik személy a bérleménybe nem fogadható be. Az önkormányzat sajnálatosnak nevezte, hogy a Roma Sajtóközpont a kiürítésről csak a múlt hét végén szerzett tudomást, ezért azonban a Roma Polgárjogi Alapítványt terheli a felelősség.

Mint írták: 2009. szeptember 16-án Horváth Aladár kuratóriumi elnöknek személyes tárgyaláson szóban jelezték, hogy nem kívánják az Alapítvánnyal a rendezetlen használatot folytatni. Az Alapítvány a kiürítésre felszólító levelet még 2009 novemberében átvette. A Roma Sajtóközpont befogadásához a bérbeadó nem járult hozzá (nem is kérték), így külön értesítése nem is volt lehetséges - jegyezte meg az önkormányzat.
A helyhatóság az épületet egyéb közösségi célokra kívánja használni, és nem mehet el szó nélkül amellett, hogy tulajdonát jogcím nélkül használják. Az önkormányzat kellő méltányossággal járt el, mert az Alapítványt ez ideig megtűrte az ingatlanban. Az az időtartam is végéhez közeledik, amely lezárultával még bérleti szerződés megléte mellett is jogában állna az önkormányzatnak úgy dönteni, hogy a továbbiakban az ingatlannal maga rendelkezik - írták.

Mindezeket figyelembe véve az Önkormányzat kész - mind az Alapítvány, mind az általa jogellenesen befogadott szervezetek - elhelyezéséhez segítséget nyújtani, de eddig ilyen kérelemmel sem az Alapítvány, sem más szervezet nem kereste meg az önkormányzatot - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását