2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tihipko lehet Ukrajna következő miniszterelnöke

Nagy valószínűséggel Szerhij Tihipko lesz Ukrajna következő miniszterelnöke, a jelenlegi kormányfő, Julija Timosenko talán egy hétig maradhat még hatalmon - jelentette ki Dmitro Vidrin, Ukrajna nemzetbiztonsági tanácsának helyettes titkára hétfőn Budapesten.
2010. február 22. hétfő 19:05 - HírExtra
Szerhij Tihipko bankár, volt jegybankelnök kétszer is Ukrajna miniszterelnökévé válhat az idén: ezt a jelenlegi parlamenti erőviszonyok is lehetővé teszik, de a várhatóan szeptemberben tartandó előre hozott parlamenti választások nyomán is ő kerülhet a miniszterelnöki székbe - jelentette ki Dmitro Vidrin a Magyar-Ukrán Társaság ülésén, amelyet a MÚOSZ székházában tartottak. Az MTI kérdésére az ukrán politikus azt felelte, hogy Timosenko "talán még egy hétig" maradhat kormányfő.

"A rendteremtés a gáztranzit biztonságával kezdődik" - hangsúlyozta ugyancsak az MTI kérdésére Vidrin. Mint rámutatott, az új ukrán vezetőség elsődleges feladatának azt tekinti majd, hogy tisztázza a viszonyokat az energetikában, az atomenergetikában, a nemzetközi katonai-műszaki együttműködésben és az űrkutatásban.

A politikus reményét fejezte ki, hogy hatalomra kerülése esetén Tihipko tartja majd magát korábbi ígéretéhez, és Ukrajna külföldi szakértőkkel vizsgáltatja meg, mennyire elterjedt a korrupció az országban. Vidrin emlékeztetett rá, hogy Ukrajna 2009-ben a 146. helyen állt a Transparency International korrupciós listáján, 12 pozícióval csúszva lejjebb egyetlen év leforgása alatt.

Az ország új külügyminisztere Konsztantin Griscsenko, Ukrajna jelenlegi moszkvai és volt washingtoni nagykövete lehet, aki állt már a külügyi tárca élén - mondta Vidrin, nem zárva ki, hogy ha felkérik, maga is részt vállal az ukrán külügyek irányításában.

Vidrin szerint az elnökválasztási küzdelem vesztesének, Timosenkónak nincs politikai stratégiája. A taktikája az lehet, hogy tiltakozással és ellenfelét csalással gyanúsítva "megmérgezze" Viktor Janukovics győzelmi örömét, s hogy az őt támogató erőket konszolidálva felkészüljön a júniusban vagy szeptemberben tartandó helyhatósági, illetve az előre hozott parlamenti választásokra.

Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök egy hétvégi tv-interjújában úgy nyilatkozott, hogy egyik miniszterelnök-jelöltje Szerhij Tihipko, aki harmadikként végzett az elnökválasztás január 17-i első fordulójában. Tihipko azt mondta, hogy elfogadná a kormányfői posztot. A másik két jelölt Arszenyij Jacenyuk volt parlamenti elnök, az elnökválasztás negyedik helyezettje, illetve Mikolaj Azarov volt miniszterelnök-helyettes, aki Janukovics kampányfőnöke volt.

Kijevi lapértesülés szerint koalíció létrehozására készül a Janukovics vezette Régiók Pártja (PR) és a leköszönő államfő, Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) párttömörülés. Ha a tárgyalások sikerrel járnak, Timosenkónak távoznia kell a kormányfői posztról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását