2024. április 30. - Katalin, Kitti

Maffiozókból áll a repülőtéri személyzet?

Szervezett bűnbandák szivárogtak be az ausztrál repülőterekre, erre utal, hogy felmerült a gyanú: megvesztegethető poggyászkezelők, vámosok és repülőtéri alkalmazottak kábítószereket és lőfegyvereket csempésznek az országba - jelentette egy ausztrál hetilap.
2010. február 22. hétfő 19:10 - HírExtra
A kikötői és repülőtéri biztonsági rendszer hiányosságait szövetségi hatóságok, szakszervezetek, határvédelmi szervek és légitársaságok fedték fel - írta a The Sunday Telegraph internetes kiadásában.

A szövetségi parlament új vizsgálóbizottságát, amely a szervezett bűnözés elleni biztonsági intézkedések hatékonyságával foglalkozott, úgy tájékoztatták, hogy a poggyászok nem egészen egy százalékát kutatják át, a járatokra élelmiszert szállító teherautókat pedig egyáltalán nem nézik át. A szokatlan bizonyíték nyilvános meghallgatásokon került napvilágra csütörtökön Melbourne-ben és pénteken Sydneyben. Az új-dél-walesi rendőrség illetékese azonban olyan kényes bizonyítékot fedett fel, hogy meghallgatását zárt ajtók mögött tartották.

Az ausztrál szövetségi rendőrség szerint a jelenlegi önkéntes bevalláson alapuló vámellenőrzési rendszer mellett a drogot kapszulákban lenyelő futárok (az "öszvérek") a lebukás veszélye nélkül, könnyedén becsempészhetnek tiltott kábítószereket.
Az utaskiszolgálók érdekképviselete szintén bírálta a becsületre apelláló rendszert, mondván: helytelen, hogy külföldi utasok megkerüljék az átvizsgálást.

A Qantas ausztrál légitársaság elismerte, hogy megvesztegethető alkalmazottak visszaélhetnek a helyzetükkel és törvénybe ütköző cselekedeteket követhetnek el, elősegíthetik bűnözők és terroristák tevékenységét. "Annak a lehetősége, hogy egy megbízhatónak tartott bennfentes (repülőtéri/légitársasági alkalmazott, alvállalkozó, biztonsági ember, kiskereskedő stb.) kijátssza a biztonsági intézkedéseket és visszaél a környezet ismeretével, folyamatos gondolkodásra készteti a légiközlekedési ágazat résztvevőit" - hangsúlyozta.

A nyilvános meghallgatásokat felügyelő bizottsági elnök, Steve Hutchins munkáspárti szenátor az újságnak elismerte, hogy laza a határbiztonsági rendszer. "Az évek során bebizonyosodott, hogy a kikötőkben és a repülőtereken is nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akik kapcsolatban állnak a szervezett bűnözéssel. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy gyökerestől kiirtsuk ezt a jelenséget, és gondoskodjunk arról, hogy ne legyenek tiltott drogok és lőfegyverek az utcákon" - mondta a The Sunday Telegraphnak. A szenátor hozzátette: nyugtalanítják azok az állítások is, hogy olyan emberek is a poggyászkezelők közelébe juthatnak, akiknek nincs személyzeti belépője.

A közlekedési dolgozók szakszervezetének országos titkára, Tony Sheldon azt állította, hogy a járatokra kerülő élelmiszereket és a rakományt ritkán vizsgálják át. Az egyik 20 éve dolgozó bizalmijuk úgy tudja: az utóbbi évben mindössze egy ellenőrzést végeztek. Az ausztrál vámhivatal szerint a röntgennel átvilágított 6,1 millió csomagból nem egészen 40 ezret nyitottak fel és kutattak át.

Sheldon meghallgatásán úgy vélekedett, hogy a repülőtéri biztonsági rendszer azért hiányos, mert a cégek próbálják olcsón megúszni, és nem képeznek ki elegendő személyzetet, egyúttal ostorozta a légikikötői alkalmazottak fő szűrőjét, a repülőtéri biztonsági azonosító kártyák rendszerét is.

A parlamenti vegyesbizottság megállapításait várhatóan hónapok múlva hozza nyilvánosságra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását