2024. április 26. - Ervin

Magyarok a berlini filmfesztiválon: siker és pénz

Magyar szempontból is sikeresnek nevezte a vasárnap véget ért berlini nemzetközi filmfesztivált Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. Kálomista Zsuzsanna, a HungariCom Kft. ügyvezető igazgatója ennek kapcsán azt emelte ki, hogy Franciaország számára a Berlinalén három magyar filmet is sikerült eladni.
2010. február 21. vasárnap 20:14 - HírExtra
Az MTI-nek adott nyilatkozatában a Magyar Filmunió vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos volt a magyar jelenlét a nemzetközi filmszakma vérkeringésében. Berlinben a fesztivállal egy időben zajlott filmvásár magyar standján a filmeladásoktól kezdve a fesztiválokig mindenről lehetett tárgyalni, illetve tájékoztatni. Mindez Vezér Éva szerint kiemelkedő jelentőségű a magyar filmszakma számára.

Természetesen a magyar jelenlét középpontjában Hajdu Szabolcs filmje, a Bibliothéque Pascal állt. A Magyar Filmszemlén győztes filmet az idén 60. születésnapját ünneplő Berlinale Fórum szekciójában rendkívüli érdeklődés közepette, nagy sikerrel mutatták be. Mindez - mint utalt rá - a magyar film iránt általánosan is érdeklődést gerjesztett.

Vezér Éva örült annak, hogy török film nyerte az Arany Medvét, utalva arra, hogy utoljára 46 évvel ezelőtt nyert török film Berlinale-fődíjat. Külön kiemelte a kelet-európai filmek sikeres szereplését, utalva arra, hogy az Ezüst Medvével díjazott alkotások között egy orosz és egy román film is volt. Ez is jelzi, hogy a kelet-európai film feljövőben van. Ugyanez tükröződött a legtehetségesebb európai fiatal színészeket felvonultató, úgynevezett Shooting Stars programban, amelyben a tíz résztvevő közül négyen kelet-európai országokból érkeztek - jelentette ki Vezér Éva.

A magyar filmek külföldi forgalmazásával, illetve fesztiválokon való részvételével foglalkozó HungariCom Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek szintén úgy értékelte, hogy a Berlinalén való magyar jelenlét a HungariCom, illetve a magyar filmszakma számára rendkívül eredményes volt. Kálomista Zsuzsanna kiemelte, hogy a forgalmazókkal folytatott tárgyalások során Franciaország számára egyszerre három magyar filmet sikerült eladni, Ez azért is fontos, mert az ország eddig - úgymond - fehér foltnak számított, ahová az elmúlt három évben egyetlen filmet sem sikerült értékesíteni. A berlini tárgyalások eredményeként viszont Franciaországban hamarosan bemutatásra kerül Goda Krisztina Szabadság, Szerelem!, Fonyó Gergely Made in Hungária, továbbá Csupó Gábor animációs filmje, az Immigrants - Jóska menni Amerika! című film-

Ezen kívül további három magyar filmet vetítettek le a külföldi forgalmazóknak, és mindhárom eladásáról ígéretes tárgyalások kezdődtek - tette hozzá Kálomista Zsuzsanna.

A 60. Berlinale vasárnap közönségnappal ért véget, ami azt jelentette, hogy a filmeket a látogatók kedvezményes áron tekintethették meg. A szervezők ugyanakkor megerősítették: a születsésnapos Berlinale látogatottsága rekordot döntött, a tizenegy napos programban szereplő mintegy 400 filmet több mint 300 ezren tekintették meg.

A Berlinale díjait már szombat este kiosztották. A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany Medvét Semih Kaplanoglu Méz című filmje kapta. A film egy anatóliai gyermek életén keresztül a természetre, illetve környezetre leselkedő veszélyeket mutatja be. Ilyen jellegű, valójában természetvédelmi filmet a zsűri először díjazott. Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy a filmszakma is "felfedezte" a környezetvédelmet.

Nagy visszhangot, ugyanakkor szinte osztatlan támogatást váltott ki, hogy a zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanskinak ítélte, a The Ghost Writer (Szellemíró) című filmjéért. A Robert Harris bestseller regénye alapján készült film egy rendkívül izgalmas politikai krimi, amelynek főszerepeit Pierce Brosnan és Ewan McGregor játsszák. Sokak szerint a filmvilág ily módon kívánta kifejezni szolidaritását a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprásért jelenleg svájci őrizetben tartott rendezővel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását