2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MSZP a bizonytalanokra pályázik

Az MSZP-ből kiábrándultak és bizonytalanok táborához is szólt Mesterházy Attila, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje szombati beszédében - vélik az MTI által vasárnap megkérdezett politológusok. Az elemzők az "Utánam, srácok!" szlogen utóéletét még kérdésesnek tartják.
2010. február 21. vasárnap 16:47 - HírExtra
Mesterházy Attila az MSZP szombati budapesti kampánynyitóján, ahol bemutatta a párt kormányprogramját, egyebek mellett azt mondta: "készen állok, hogy végigmenjek az úton, megvan bennem ehhez az erő, induljuk együtt. Utánam, srácok!".

Arra a kérdésre, hogy kinek szólt a beszéd, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója azt mondta, a beszédnek három címzettje volt.

Mesterházy Attila egyik üzenete szerinte a párton belüli
ellenfeleknek szólt, amikor az új vezető szükségességét hangsúlyozta, aki szakít a "múlt kétes tradícióival". Ez azért is fontos, mert az MSZP-ben a választás után várhatóan küzdelem lesz a frakcióvezetői posztért.

A másik üzenet a szocialista pártból a megszorítások miatt kiábrándult szavazóknak szólt, akik még nem álltak át más párt táborába. Nekik elsősorban jóléti intézkedéseket helyezett kilátásba az MSZP miniszterelnök-jelöltje - fejtette ki.

Az elemző az MSZP új, ellenzéki szerepfelfogásáról szóló üzenetét véli a beszéd harmadik szólamának, amellyel Mesterházy kilátásba helyezte a leendő stratégiát. Az állami kiadások növelésére tett ígéretek ugyanis alkalmasak lehetnek arra, hogy az MSZP baloldali pártként bírálni tudja majd a leendő kormányerőt.

A beszéd külsőségeivel kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: a szocialista párton belül egyfajta apátia vált úrrá, ami szerinte alapvetően arra vezethető vissza, hogy az MSZP még abban sem lehet biztos, hogy sikerül-e megszereznie a második erő pozícióját. Így a kampánynyitó is egyfajta lelkesítő rendezvény igyekezett lenni a következő 50 napban aktív szerepet vállalók számára - mondta.

Az "Utánam, srácok!" jelszóval összefüggésben a kutatási igazgató elmondta, hogy annak jelentőségét nem szabad túlbecsülni, ugyanakkor előfordulhat, hogy azzal majd ellenfelei megpróbálják nevetségessé tenni az eddig a nyugdíjas választók bizalmáért küzdő Mesterházyt.

Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet vezető elemzője a beszéd célcsoportjáról szólva azt mondta: Mesterházy Attila alapvetően két társadalmi csoportot szólított meg. Egyrészt az MSZP-szimpatizánsokat, akiknek kell egy lendület ahhoz, hogy elmenjenek szavazni. Másrészt azoknak is szólt, akik a bizonytalanok sokaságába tartoznak, akiknek kell valamilyen motiváció, hogy elmenjenek voksolni.

Az előbbi tábornak az volt az üzenet, hogy a sokat bírált baloldali alternatívában létezik valami olyan, ami megújulhat. Az utóbbi csoport esetében pedig konkrétan utalt arra a kormányfőjelölt, hogy a radikálisok lehetséges jelenléte a következő parlamentben komoly veszélyt jelent, amely miatt erősnek kell lenniük a szocialistáknak - vélekedett.

A külsőségekkel összefüggésben Vasali Zoltán azt mondta, egy "amerikanizálódásnak" a része az, hogy a miniszterelnök aktivitást mutatott a testbeszédével is. A hangosabb fordulatok is a lendületet szolgálják, amelyek egyébként egyre általánosabbá váló nyugat-európai formák - tette hozzá.

Az "Utánam, srácok!" szófordulattal kapcsolatban rámutatott: a közéleti személyiségek gyakran keresnek olyan mondatokat, amelyeket az emberek az ő arcukhoz tudnak kötni. Az elemző szerint a lendületet, fiatalosságot tükröző "Utánam, srácokról!" majd a következő egy-két hétben fog eldőlni, hogy mottó lesz-e belőle, vagy elfelejtik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását