2024. április 28. - Valéria

A Fidesz milyen irányba módosítaná az Alkotmányt?

Navracsics Tibor szerint a Fidesz a jogállamot és a demokráciát erősítő alkotmánymódosításokat fogadna el, ha kétharmados többséget szerez a parlamentben - a Fidesz frakcióvezetője erről kérdésre válaszolva hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. május 18. hétfő 15:15 - HírExtra
A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton arról beszélt, hogy ha a következő országgyűlési választásokon a Fidesz kétharmados többséget kap a parlamentben, akkor élni fog ezzel a lehetőséggel, hogy ezáltal megerősítse a demokráciát. A pártelnök szerint a baloldalon "prüszkölnek" attól a gondolattól, hogy a jobboldalnak úgymond túl nagy felhatalmazása lesz a következő parlamentben, mert a baloldal egyrészt az elszámoltatástól tart, másrészt kérdés számukra az "esetleges alkotmánymódosítás problémája", az, hogy ha olyan többsége lesz a Fidesznek, mit fog tenni.

Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy a Fidesz kétharmados többség esetén olyan alkotmánymódosításokat szavazna-e meg, amelyekre az előző és a mostani ciklusban tett javaslatot, például a 200 fős parlament vagy a Költségvetési Tanács felállítása, azt mondta: az a céljuk, hogy ha lesznek ilyen módosítások, akkor ezek a jogállamot, a demokráciát és a köztársaságot erősítik. Szerinte ilyen értelemben mind a kisebb parlament létrehozása, mind a Költségvetési Tanács jogkörének erősítése ebbe az irányba mutat.

A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy újabb elképzeléseik is vannak-e az alkotmánymódosításokat illetően, azt mondta: ezt nagyon korai lenne megfogalmazni.
Orbán Viktor szombaton a Polgári Szociális Bázis rendezvényén a parlamenti túlhatalommal kapcsolatban azt mondta: a szocialisták nem voltak mindig ilyen kényesek, hiszen amikor 1994-ben egymagukban a parlamenti helyek 54 százalékát birtokolták, akkor nem kormányozni kezdtek, hanem még beemelték maguk mellé az SZDSZ-t, és kétharmados többségük lett.

Ekkor "mindenféléket műveltek ott az alkotmánnyal, rögtön első helyen a soron következő önkormányzati választásokra vonatkozó választási törvényt alakították át" - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint a köztársaságot nem a Fidesztől kell félteni, hanem a "szélhámos milliárdosoktól".

A Fidesz elnöke Magyar Nemzet szombati számában megjelent publicisztikájában is érintette ezt a kérdést, amikor azt írta, hogy csak a Fidesznek van esélye arra, hogy stabil többséget szerezzen az új Országgyűlésben, márpedig a legmélyebb és legfontosabb változások így valósíthatók meg a legegyszerűbben és legeredményesebben.

Orbán Viktor múlt kedden a pécsi polgármester-választást értékelő sajtótájékoztatóján is beszélt a témáról, amikor a pécsi eredmény kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ha a változást akaró jobboldaliak egy irányba szavaznak, akkor nagyarányú győzelem születik, ezért minden olyan kísérlet, amely megpróbálja megosztani, farigcsálni, forgácsolni az egyébként masszív jobboldali szavazóközösséget, az valójában a baloldal malmára hajtja a vizet.

"Egységesnek kell lenni, és akkor ilyen arányú győzelem, ami Pécsett bekövetkezett, nem marad el, és máshol is valószínűsíthető" - jelentette ki a pártelnök, aki ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, reálisnak tartja-e, hogy a Fidesz a pécsi eredményhez hasonlóan kétharmados többséget érjen el egy országgyűlési választáson is. A Fidesz elnöke az MTI-nek adott január 4-én megjelent interjújában úgy vélte, hogy a Fidesz lehet a rendszerváltoztatás óta az első párt, amely - a KDNP-vel pártszövetségben - egymaga is kormányt tud alakítani, koalíciókötési kényszer nélkül, de szerinte a kétharmados többség - a magyar választójog sajátosságai miatt - kívül esik a realitásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. május 18. 16:50
A Fidesz meg a jogállam, meg a demokrácia egymástól igen távol álló fogalmak.Még a laikus is előre meg tudja jósolni,mit tenne a Fidesz,ha 2/3-os többségre tenne szert.Így:1.Teljesen kiszorítaná a baloldalt a médiából,mert másság tűrő képessége még ma is,ellenzékben is csekély.Tág teret engedne az antiszemitizmusnak és rasszizmusnak addig a tűréshatárig,ameddig az EU türelme el nem fogy,de ezzel Orbán vajmi keveset törődne. 2.Igyekezne az Alkotmányt a diktátorokhoz hasonlóan úgy módosítani,hogy a Fidesz "berendezkedése" legalább 25 évre szóljon,a miniszterelnök többször választható legyen, utána pedig Orbán "örökös" államfőnek" kiáltassék ki.3.Az "elszámoltatás" valóban "leszámolás" lesz egyrészt az MSZP-s és SZDSZ-es volt kormányapparátussal,Rákosi- típusú koncepciós perek indulnak,ehhez az Orbán-barát jogi szervek hatékony segítséget fognak nyújtani,ők már eddig is "gyakoroltak".A következő lépés a baloldali és liberális eszmék száműzése a közéletből,fő "erénnyé" ismét a lojalitás válik 4.Ha továbbra sem lesz képes a Fidesz kolbászból készíteni a kerítést és az MSZP-hez hasonlóan impotens lesz a válságkezelésben,mondjuk ha nem létesít 1 millió(!!!) munkahelyet,a kudarcokért az MSZP-t fogja visszamenőleg felelőssé tenni.5.Orbán a baloldali kormányok intézkedéseit meg fogja semmisíteni, csak éppen a régi és új választási ígéreteit nem fogja betartani:nem lesz 14.havi nyugdíj,de nem hozza vissza a 13.havit sem,sőt a nyugdíjak befagyasztása is elhangzott már.6.Összességében:folytatódik az elvtelen populista propaganda és kiépül egy "polgári diktatúra",amely fekély lesz az Európai Unió testén...
p-Aga
2009. május 18. 16:05
Ettől félek én is. Volt kitől tanulnia a Fidesznek a demokráciát, valami dr. T.J.-nek hívták. Isten óvjon mindenkit az ilyen demo(csok)ráciától.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását